Regionalni samit Evropskih prestonica kulture u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

EPK Eho je naveći ovogodišnji regionalni samit rukovodilaca projekata Evropske prestonice kulture koji se održava u Novom Sadu od 11. do 13. jula u organizaciji Fondacije „Novi Sad 2021“. Ukupno 20 predstavnika iz 9 gradova Evropskih prestonica kulture i gradova kandidata za ovu prestižnu titulu prisustvovaće okupljanju u Novom Sadu.

Iz gradova kandidata za titulu Evropske prestonice kulture dolazi 10 predstavnika, i to iz Banja Luke koja se kandidovala za titulu EPK 2024. godine, Mostara, grada kandidata za 2024. godinu, Debrecina – grada kandidata za 2023. godinu i iz Tirane, grada koji se kandidovao za titulu kulturne prestonice 2024. godine.

Kako je cilj samita razvoj novih partnerstava, identifikacija zajedničkih projekata i razmena znanja sa EPK gradovima, sastanku prisustvuju i umetnički i programski direktori iz sledećih gradova: Matera 2019, Plovdiv 2019, Elefsina 2021, Rijeka 2020 i Temišvar 2021.

Prvi dan Regionalnog samita biće posvećen predstavljanju potencijalnih Evropskih prestonica kulture predstavnicima iz postojećih EPK gradova, razgovorima i razmeni iskustava u cilju što bolje i sveobuhvatnije pripreme aplikacije i implementacije uspešnog projekta Evropska prestonica kulture.

Tokom drugog dana održaće se sesije u okviru kojih će se prezentovati najuspešniji projekti koje su Evropske prestonice kulture implementirale, kao i identifikacija mogućnosti za saradnju. Domaćin samita, Fondacija „Novi Sad 2021“ organizovaće i događaj u cilju povezivanja i upoznavanja predstavnika kulturnih ustanova iz Novog Sada i predstavnika gradova kandidata i gradova nosilaca EPK titule. Ovo je posebno značajno imajući u vidu napore Fondacije „Novi Sad 2021“ ka internacionalizaciji lokalne kulturne scene i podsticanju održivih partnerstava između lokalnih i evropskih umetnika, kulturnih radnika i organizacija.

Učesnici EPK Eho samita 12. jula će posetiti festival Egzit i zajedno sa hiljadama drugih posetilaca uživati u kvalitetnom muzičkom sadržaju.

Ostavite odgovor