Регионални самит Европских престоница културе у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

ЕПК Ехо је навећи овогодишњи регионални самит руководилаца пројеката Европске престонице културе који се одржава у Новом Саду од 11. до 13. јула у организацији Фондације „Нови Сад 2021“. Укупно 20 представника из 9 градова Европских престоница културе и градова кандидата за ову престижну титулу присуствоваће окупљању у Новом Саду.

Из градова кандидата за титулу Европске престонице културе долази 10 представника, и то из Бања Луке која се кандидовала за титулу ЕПК 2024. године, Мостара, града кандидата за 2024. годину, Дебрецина – града кандидата за 2023. годину и из Тиране, града који се кандидовао за титулу културне престонице 2024. године.

Како је циљ самита развој нових партнерстава, идентификација заједничких пројеката и размена знања са ЕПК градовима, састанку присуствују и уметнички и програмски директори из следећих градова: Матера 2019, Пловдив 2019, Елефсина 2021, Ријека 2020 и Темишвар 2021.

Први дан Регионалног самита биће посвећен представљању потенцијалних Европских престоница културе представницима из постојећих ЕПК градова, разговорима и размени искустава у циљу што боље и свеобухватније припреме апликације и имплементације успешног пројекта Европска престоница културе.

Током другог дана одржаће се сесије у оквиру којих ће се презентовати најуспешнији пројекти које су Европске престонице културе имплементирале, као и идентификација могућности за сарадњу. Домаћин самита, Фондација „Нови Сад 2021“ организоваће и догађај у циљу повезивања и упознавања представника културних установа из Новог Сада и представника градова кандидата и градова носилаца ЕПК титуле. Ово је посебно значајно имајући у виду напоре Фондације „Нови Сад 2021“ ка интернационализацији локалне културне сцене и подстицању одрживих партнерстава између локалних и европских уметника, културних радника и организација.

Учесници ЕПК Ехо самита 12. јула ће посетити фестивал Егзит и заједно са хиљадама других посетилаца уживати у квалитетном музичком садржају.

Оставите одговор