Распевани мостови: први заједнички пројекат Академије уметности и Фондације „Нови Сад 2021“

Објављено у категорији: Вести

„Распевани мостови“ назив је пројекта који реализује Академија уметности у Новом Саду у сарадњи и уз помоћ Фондације „Нови Сад 2021“. У оквиру пројекта, реализоваће се два хорска наступа интернационално познатих извођача духовне музике у недељу и понедељак 3. и 4. јуна.

Новосађанима ће се у 3. јуна од 20 часова у Синагоги представити Хор и Камерни оркестар цркве Софија из Стокхолма (Шведска), док ће 4. јуна у исто време, од 20 часова, у Синагоги наступити професионални вокални ансамбл Cappella Romana из Портланда (САД).

На репертоару Хора и Камерног оркестра цркве Софија наћи ће се дела Моцарта, Мокрањца, Фредрика Сиxтена, Вилхелма Стенхамара, Ола Гјеило, Ларс-Ерик Ларсона, Лисе Симикић и други.

Хор и Камерни оркестар цркве Софија до сада су извели нека од најчувенијих духовних дела из историје музике попут Бахове Мисе у х-молу и пасијâ по Јовану и Матеју, затим, реквијемâ Волфганга Амадеуса Моцарта, Габријела Фореа, Ђузепе Вердија и многа друга.

Вокални ансамбл Cappella Romana из Портланда новосадској публици ће се 4. јуна представити репертоаром који укључује средњовековне византијске црквене напеве из периода пре 1204. године.

Cappella Romana је професионални вокални ансамбл који изводи рану и савремену духовну музику у хришћанској традицији Истока и Запада. Ансамбл је нарочито познат по извођењу и снимцима средњовековног византијског појања (источна варијанта грегоријанског појања), грчких и руских духовних песама, као и по интерпретацијама других врста духовне музике која изражава историју и традицију јединственог и заједничког хришћанског наслеђа.

„Распевани мостови“ (Singing Bridges) само је један од пројеката Академије уметности из Апликационе књиге на основу које је Нови Сад добио титулу Европске престонице културе за 2021.

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ радује се овом предстојећем празнику музике и духовности, као и започетој сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и позива све Новосађане да посете најављене концерте у Синагоги. 

Улаз на концерте је бесплатан.

Оставите одговор