Raspevani mostovi: prvi zajednički projekat Akademije umetnosti i Fondacije „Novi Sad 2021“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

„Raspevani mostovi“ naziv je projekta koji realizuje Akademija umetnosti u Novom Sadu u saradnji i uz pomoć Fondacije „Novi Sad 2021“. U okviru projekta, realizovaće se dva horska nastupa internacionalno poznatih izvođača duhovne muzike u nedelju i ponedeljak 3. i 4. juna.

Novosađanima će se u 3. juna od 20 časova u Sinagogi predstaviti Hor i Kamerni orkestar crkve Sofija iz Stokholma (Švedska), dok će 4. juna u isto vreme, od 20 časova, u Sinagogi nastupiti profesionalni vokalni ansambl Cappella Romana iz Portlanda (SAD).

Na repertoaru Hora i Kamernog orkestra crkve Sofija naći će se dela Mocarta, Mokranjca, Fredrika Sixtena, Vilhelma Stenhamara, Ola Gjeilo, Lars-Erik Larsona, Lise Simikić i drugi.

Hor i Kamerni orkestar crkve Sofija do sada su izveli neka od najčuvenijih duhovnih dela iz istorije muzike poput Bahove Mise u h-molu i pasijâ po Jovanu i Mateju, zatim, rekvijemâ Volfganga Amadeusa Mocarta, Gabrijela Forea, Đuzepe Verdija i mnoga druga.

Vokalni ansambl Cappella Romana iz Portlanda novosadskoj publici će se 4. juna predstaviti repertoarom koji uključuje srednjovekovne vizantijske crkvene napeve iz perioda pre 1204. godine.

Cappella Romana je profesionalni vokalni ansambl koji izvodi ranu i savremenu duhovnu muziku u hrišćanskoj tradiciji Istoka i Zapada. Ansambl je naročito poznat po izvođenju i snimcima srednjovekovnog vizantijskog pojanja (istočna varijanta gregorijanskog pojanja), grčkih i ruskih duhovnih pesama, kao i po interpretacijama drugih vrsta duhovne muzike koja izražava istoriju i tradiciju jedinstvenog i zajedničkog hrišćanskog nasleđa.

„Raspevani mostovi“ (Singing Bridges) samo je jedan od projekata Akademije umetnosti iz Aplikacione knjige na osnovu koje je Novi Sad dobio titulu Evropske prestonice kulture za 2021.

Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ raduje se ovom predstojećem prazniku muzike i duhovnosti, kao i započetoj saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i poziva sve Novosađane da posete najavljene koncerte u Sinagogi. 

Ulaz na koncerte je besplatan.

Ostavite odgovor