Edukativna radionica univerzalnog dizajna

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U sredu, 14. marta 2018. godine u prostorijama Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, održana je radionica univerzalnog dizajna namenjena zaposlenima u institucijama kulture čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada i opština Irig, Sremski Karlovci i Beočin (Zona 021).

Radionica je jedan u nizu od programa koji se realizuju u okviru projekta Izvan zone komfora sa Publikom u fokusu – izgradnja publike je cilj kojem stremimo jer su građani Novog Sada u fokusu delovanja Fondacije i projekta Evropska prestonica kulture. Prisutnima su se obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i predsednica UO Fondacije Tijana Palkovljević Bugarski.

Dalibor Rožić naglasio je da se održavanjem  ovog edukativnog skupa realizuje Akcioni plan strategije kulturnog razvoja kojim je propisana saradnja sa timom za pristupačnost grada Novog Sada formiranom 2013. godine: „Konkretno, ovim se ispunjavaju uslovi za ostvarivanje tog plana po tački 3.6 –  prilagoditi prostore i sadržaje u kulturi građanima i građankama sa invaliditetom.“ Edukativne aktivnosti koje Fondacija realizuje doprineće unapređenju kapaciteta ustanovama kulture da ispune uslove za pristupačnost, da se krene u mapiranje celog grada kako bi se podaci uneli u GIS i izradila interaktivna mapa koja bi našim sugrađanima omogućila dostojan i kvalitetan život.

Tijana Palkovljević Bugarski poručila je ustanovama kulture da će jednog dana zakonom biti obavezni da ispune uslove za pristupačnost: „Ne treba da čekamo dan kada je to obavezno već uraditi to pre nego što nas zakon primora – ispuniti formu ne znači ništa, a staviti formu u funkciju znači mnogo.“ Palkovljević Bugarski je istakla i činjenicu da su osobe sa invaliditetom nevidljive u našem društvu jer društvo nije učinilo ništa da to promeni. „Mi moramo sredinu prilagoditi i njihovim potrebama, kao što to radimo za sebe.“ Galerija Matice srpske je u ovom smislu otišla jako daleko i izgradila kako rampe i liftove, tako i aplikacije i programske sadržaje prilagođene osobama sa invaliditetom.

Marija Vrebalov konsultantkinja za pristupačnost, prisutne je upoznala sa pojmom pristupačnosti, njenoj najširoj primeni kroz pristupačno okruženje, usluge, proizvode, transport i komunikaciju.

Mr Snežana Nikolić tifološkinja, Mirjana Isakov dizajnerka i Milesa Milinković – direktorka Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film“ predstavile su iskustva na unapređenju pristupačnosti u tri gradske ustanove, pristupačnost umetničkog stvaralaštva u našem okruženju i primere svetske prakse, kao i primere pristupačnosti u organizaciji događaja.

Fondacija „Novi Sad 2021“ zahvaljuje se svim učesnicima na velikom odzivu i nada se da će usvojena znanja i veštine moći da primene u najskorijoj budućnosti, angažovanjem kroz projektne i konkursne aktivnosti. 

 

Ostavite odgovor