Радионица на тему изградње публике

Објављено у категорији: Вести

У среду 20. децембра, у просторијама Историјског архива града Новог Сада, радионицом на тему развоја публике, почела реализација завршног дела програма „Публика у фокусу институција културе“ којим се подстиче усавршавање постојећих и развој нових пракси у изградњи публике

 

Радионица којој је циљ да оснажи и подржи институције културе у Новом Саду у њиховом континуираном раду на развоју културних навика, потреба и компетенција грађана и грађанки Новог Сада, траје до 21. децембра, а организатор програма је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. У програму учествује више од 50 представника институција културе чији су оснивачи град, покрајина или република, а седиште им је на територији града Новог Сада.

На отварању радионице присутнима су се обратили Ивана Бороја, помоћник покрајинског секретара за уметничко стваралаштво, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Новог Сада и др Тијана Палковљевић Буграски, директор Галерије Матице српске и председник Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“. Ивана Бороја је истакла спремност владе АП Војводине да помогне и подржи умрежавање институција културе са територије Војводине на пројектима изградње капацитета, посебно у циљу изградње публике и способности за пројектне активности. Бороја је позвала је учеснике да својом интеракцијом максимално допринесу успешности овог скупа. Далибор Рожић нагласио је важност сарадње институција културе како међусобно, тако и са Фондацијом “Нови Сад 2021“ на изградњи публике и капацитета установа јер су ови циљеви препознати и кроз Стратегију културног развоја Града Новог Сада. Др Палковљевић Бугарски поделила је знања и искуства која је Галерија Матице српске стицала на тему изградње публике и позвала присутне да се покрене иницијатива за креирањем Стратегије изградње публике публике за све институције културе на територији града Новог Сада: „потребна нам је посвећеност, упорност и истрајност у овом процесу, јер као што ни програми не могу да заживе брзо, нити да се изграде преко ноћи, не може ни публика.“

Уводно предавање на тему „Развој публике из перспективе Европских престоница културе“ одржао је Кристијан Потирон, менаџер у култури и саветник Фондације Нови Сад 2021. Дводневни тренинг предавања и радионица воде Горан Томка, истраживач и предавач на УНЕСКО катедри за културну политику и менаџмент, Универзитет уметности у Београду и Вишња Кисић, доктор наука музеологије и управљања културним наслеђем, генерална секретарка Европа Ностре за Србију и предавач при УНЕСКО Катедри за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду.

Програм „Публика у фокусу институција културе“ део је дугорочне посвећености Фондације „Нови Сад 2021“ да културне и уметничке садржаје учини доступнијим грађанима и грађанкама Новог Сада, као и посетиоцима из земље и иностранства.

 

Оставите одговор