Публика у фокусу: уручени уговори представницима институција културе

Објављено у категорији: Вести

У среду 20. јуна 2018. године у 11 часова у холу Покрајинске владе одржано је свечано уручивање уговора за 21 институцију културе које су добиле средства за реализацију пројеката за развој публике у оквиру јавног конкурса „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Уговоре је представницима институција културе уручила Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић, док је догађају присуствовао и директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић.

Испред Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић обратио се присутнима и нагласио важност и специфичност пројекта „Публика у фокусу“ рекавши: „Симболично се испоставило да је у самом процесу селекције 20 милиона добила 21 установа културе у функцији развоја капацитета и потенцијала публике која је стављена у фокус. Публика је мост између установа, града, покрајине, републике и опште јавности.“

Захваливши се установама културе на препознавању важности развоја капацитета публике, Миленковић је додао и да је ове године фокус стављен на установе у контексту њиховог развоја кроз различите активности – разговоре, едукацију, радионице и конкурсе попут Конкурса за мобилност радника у култури, Конференције и отвореног позива за приступачност, „Speed dating“ састанке између представника установа културе и мреже EUNIC кластер, те да уз оформљени фандрејзинг тим који ради најпре са установама, може се очекивати да уз европске фондове појачају своје програме за развој публике. „У наредном периоду планирано је остваривање партнерстава између домаћих и страних институција у циљу развоја капацитета, а чека нас и заједнички рад на документима Стратегија установа културе,“ закључио је излагање Миленковић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић истакла је да је титула Европске престонице културе од изузетног значаја за град и установе културе: „Основни циљ овог конкурса јесте да културни и уметнички садржај учини доступнијим свим грађанима и странцима. У томе лежи наш главни задатак: да изградњом капацитета институција и радника у култури, а поред улагања у културну инфраструктуру, унесемо иновације и промене у начину рада, развоја пројеката. Данас на овом месту се исказује спремност Покрајинске владе која је обезбедила средства да помогне и подржи умрежавање институција културе са територије Војводине.“

Оставите одговор