Publika u fokusu: „Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Projekat „Muzej mladih“ sufinansiran kroz javni konkurs „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u Spomen-zbirku Pavle Beljanski donosi nesvakidašnju izložbu. Počevši od 8. avgusta od 20 časova, za kada je zakazano otvaranje, do 31. avgusta za javnost će biti otvorena izložba učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“, pod nazivom „Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu“. Autorke izložbe su Milica Orlović Čobanov, Marta Đarmati (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i Aleksandra Rešnjak Pešić zadužena za dizajn postavke.

Izložba obuhvata tridesetak učeničkih radova inspirisanih pričom o umetnicima iz kolekcije Spomen-zbirke i njihovim delima. Osmišljena je kroz koncept „muzejskog kovčega“ u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke, učenika i dizajnerke postavke, s idejom aktivnijeg uključivanja mladih u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada.

Kroz projekat „Muzej mladih“ podržanom od strane Fondacije „Novi Sad 2021”, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad, a u saradnji sa partnerima Teatrom mladih „Mišolovka“, Udruženjem građana „Umivanje“ i Školom za dizajn „Bogdan Šuput“, prošlo je više od sto srednjoškolaca iz Novog Sada i Zone 021 (Opština Irig), koji su se na pozorišnim, filmskim, izložbenim kreativnim radionicama upoznavali sa bogatom istorijom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i kulturom Novog Sada.

Da je mlada „publika u fokusu“ ovim projektom je dokazano kroz učešće mladih u različitim programima, poput druženja sa Milanom Isakovićem, naslednikom Pavla Beljanskog i slikanju mrtve prirode po uzoru na veliku umetnicu Ljubicu Cucu Sokić, kojima je bilo omogućeno da iz sasvim drugog ugla spoznaju darodavca Pavla Beljanskog, njegovu kolekciju i vreme u kojem je predstavljena javnosti, davne 1961. godine.

Ostavite odgovor