Publika u fokusu – aktivizacija publike

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Pozorište mladih otpočelo je sa realizacijom projekta „Automatizmi savremenog čoveka – aktivizacija publike” koji se sastoji od edukativnih radionica namenjenih publici, pripreme profesionalne pozorišne predstave i razgovora sa publikom nakon predstave. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao jedan od projekata koji je finansiran kroz konkurs „Publika u fokusu“.

Prva u nizu radionica pod nazivom „Od publike do pozornice“ koja je namenjena građanima Novog Sada od 30 do 50 godina održana je 13. oktobra, a naredne radionice održavaće se u Pozorištu mladih svake subote do 1. decembra.

Ideja za ovakav projekat je nastala iz želje da se ustaljeni pozorišni proces rada u kome je publika stavljena u pomalo pasivan položaj promeni, te da joj se omogući aktivnije učešće u programima Pozorišta mladih, kao i prostor za dijalog i kritičko promišljanje. U većini slučajeva, kada se radi o postavljanju savremenog dramskog teksta na pozorišnu scenu, šira publika nije unapred upoznata sa temom i problematikom komada na kojem se radi, već je „prinuđena” da se susretne sa njim tek kroz njegovu scensku interpretaciju. Na tome se odnos pozorišta i publike najčešće završava. Namera ovog projekta je da se ispita kako na percepciju predstave utiče to kada je publika (odnosno deo nje) unapred upoznata sa tematikom i stvaralačkim procesom, kao i da, kroz razgovore nakon predstave, pružimo priliku publici da izrazi svoj stav o pokrenutim temama i svoj doživljaj predstave. S obzirom da su glavni akteri drame Tene Štivičić „Sedam dana” ljudi od 30 do 50 godina, radionice su usmerene upravo ka ovoj starosnoj grupi, u želji da se čuje njihov doživljaj komada i likova, njihova iskustva i stavovi spram tema kojima se ovaj tekst bavi.

Krajnji rezultati koji se očekuju od čitavog projekta su u skladu sa konceptom programa „Publika u fokusu“ jer se kao domet projekta očekuje bolja upućenost publike u stvaralački proces u pozorištu, kao i povećana zainteresovanost publike za repertoar Pozorišta mladih.

Ostavite odgovor