Публика у фокусу – активизација публике

Објављено у категорији: Вести

Позориште младих отпочело је са реализацијом пројекта „Аутоматизми савременог човека – активизација публике” који се састоји од едукативних радионица намењених публици, припреме професионалне позоришне представе и разговора са публиком након представе. Пројекат се реализује под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као један од пројеката који је финансиран кроз конкурс „Публика у фокусу“.

Прва у низу радионица под називом „Од публике до позорнице“ која је намењена грађанима Новог Сада од 30 до 50 година одржана је 13. октобра, a наредне радионице одржаваће се у Позоришту младих сваке суботе до 1. децембра.

Идеја за овакав пројекат је настала из жеље да се устаљени позоришни процес рада у коме је публика стављена у помало пасиван положај промени, те да јој се омогући активније учешће у програмима Позоришта младих, као и простор за дијалог и критичко промишљање. У већини случајева, када се ради о постављању савременог драмског текста на позоришну сцену, шира публика није унапред упозната са темом и проблематиком комада на којем се ради, већ је „принуђена” да се сусретне са њим тек кроз његову сценску интерпретацију. На томе се однос позоришта и публике најчешће завршава. Намера овог пројекта је да се испита како на перцепцију представе утиче то када је публика (односно део ње) унапред упозната са тематиком и стваралачким процесом, као и да, кроз разговоре након представе, пружимо прилику публици да изрази свој став о покренутим темама и свој доживљај представе. С обзиром да су главни актери драме Тене Штивичић „Седам дана” људи од 30 до 50 година, радионице су усмерене управо ка овој старосној групи, у жељи да се чује њихов доживљај комада и ликова, њихова искуства и ставови спрам тема којима се овај текст бави.

Крајњи резултати који се очекују од читавог пројекта су у складу са концептом програма „Публика у фокусу“ јер се као домет пројекта очекује боља упућеност публике у стваралачки процес у позоришту, као и повећана заинтересованост публике за репертоар Позоришта младих.

Оставите одговор