Публика у фокусу: у четвртак „Шетња кроз историју дизајна у Војводини (1945 -1985)“ у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића

Објављено у категорији: Вести

Реализација пројекта „Шетња кроз историју дизајна у Војводини (1945 -1985)“ који тематизује појаву и развој индустријског и графичког дизајна на тлу Војводине од краја Другог светског рата до средине осамдесетих година прошлог века, почиње у четвртак, 23. маја низом предавања, радионица и излагачких активности.

Пројекат, који се реализује кроз јавни конкурс „Публика у фокусу“, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, има за циљ промоцију репрезентативних примера дизајнерске баштине са подручја АП Војводине, путем атрактивних програма који треба да привуку што већи број посетилаца у простор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, а чији фонд садржи дела високе уметности, која се временски подударају са периодом дизајнерске праксе која ће бити представљена овом приликом.

Креативна радионица за децу „Дизајнирање амбалаже за прехрамбене производе“, коју ће водити графички дизајнер и професор ликовне културе Ненад С. Лазић, биће одржана 23. маја у 10.30 у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, док ће истог тог дана у 18.30 доајен југословенског дизајна Војислав Терзић одржати предавање на тему „Историја дизајна у Војводини (1945 -1985)“.

Терзићево предавање заинтересованој публици откриће дух прохујалог времена, које је било проткано ентузијазмом и креативним заносом послератне генерације домаћих стваралаца. Као један од ретких, преосталих сведока и активних учесника, публику ће одвести на саме почетке формирања ове струке на нашем простору, а онда и провести кроз готово све битније етапе њеног развоја.
Пројекат се наставља и до краја године биће организовано још неколико сјајних предавања, занимљивих радионица као и излагачких активности, којима се подсећамо на златно доба развоја индустријског и графичког дизајна на тлу Војводине од краја Другог светског рата до средине осамдесетих година прошлог века.

Оставите одговор