Publika u fokusu: Svečano zatvaranje izložbe

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U subotu, 23. marta, od 17 sati svečano se zatvara izložba „Mladi biraju“ Galerije Matice srpske, koja je realizovana u okviru projekta „Mala škola muzeologije“, koji je sredstva dobio u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Izložbu je osmislilo 11 srednjoškolaca te je na taj način srpska umetnost prvi put predstavljena iz ugla tinejdžera. Na zatvaranju će publika imati priliku da kroz tumačenje izložbe čuje priču mladih kustosa, a na zatvaranju izložbe prisutnima će se obratiti i direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.
Ova drugačija i posebna ideja Galerije Matice srpske imala je za cilj da podstakne mlade ljude da iskažu svoje ideje i stavove, te daju svoje viđenje srpske umetnosti. Kroz tri teme „Vremeplov društva“, „Početak kraja“ i „A ko sam ja“ na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive.

Mladi kustosi izložbe su učenici gimnazija „Isidora Sekulić” i „Jovan Jovanović Zmaj”, srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput” i srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić” – Miloš Broćeta, Maksim Vojvodić, Arijana Davidović, Lola Kostić, Marija Murgaški, Teodora Nikodijević, Ivana Nikolić, Sofija Petrović, Andrea Poljak, Milica Stevanović i Anica Čerevicki.

Izložba je svečano otvorena 1. februara, a do sada ju je posetilo više od 600 srednjoškolaca.

Ostavite odgovor