Публика у фокусу: Свечано затварање изложбе

Објављено у категорији: Вести

У суботу, 23. марта, од 17 сати свечано се затвара изложба „Млади бирају“ Галерије Матице српске, која је реализована у оквиру пројекта „Мала школа музеологије“, који је средства добио у оквиру јавног конкурса „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Изложбу је осмислило 11 средњошколаца те је на тај начин српска уметност први пут представљена из угла тинејџера. На затварању ће публика имати прилику да кроз тумачење изложбе чује причу младих кустоса, а на затварању изложбе присутнима ће се обратити и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.
Ова другачија и посебна идеја Галерије Матице српске имала је за циљ да подстакне младе људе да искажу своје идеје и ставове, те дају своје виђење српске уметности. Кроз три теме „Времеплов друштва“, „Почетак краја“ и „А ко сам ја“ на другачији начин су представили уметничка дела која се чувају у Галерији и сагледали културно наслеђе Србије из своје перспективе.

Млади кустоси изложбе су ученици гимназија „Исидора Секулић” и „Јован Јовановић Змај”, средње школе за дизајн „Богдан Шупут” и средње економске школе „Светозар Милетић” – Милош Броћета, Максим Војводић, Аријана Давидовић, Лола Костић, Марија Мургашки, Теодора Никодијевић, Ивана Николић, Софија Петровић, Андреа Пољак, Милица Стевановић и Аница Черевицки.

Изложба је свечано отворена 1. фебруара, а до сада ју је посетило више од 600 средњошколаца.

Оставите одговор