Publika u fokusu institucija kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Decembar donosi promene u pristupu publici kada je reč o institucijama kulture realizacijom projekta Fondacije „Novi Sad 2021“ – Publika u fokusu institucija kulture

(u Aplikacionoj knjizi pod nazivom „Izvan zone komfora“).

 

Projekat ima za cilj da osnaži ustanove kulture u Novom Sadu razmenom znanja, iskustava i primera dobre prakse sa ekspertima iz oblasti kulturnog menadžmenta. Svrha napora koji se u tom pravcu čine ogleda se u podizanju kadrovskih potencijala usmerenih ka angažovanju i razvoju publike, kreativnom pristupu projektnom planiranju, kao i uključenju u realizaciju projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Prvi događaj u okviru ovih projektnih aktivnosti u organizaciji Galerije Matice srpske jeste konferencija „Open museum“ od 4. do 6. decembra. Na konferenciji će prvi dan biti posvećen otvaranju muzeja ka osobama sa invaliditetom i prezentovanju iskustava inostranih stručnjaka na ovom polju, uz specijalizovanu izložbu za slepe i slabovide. Na drugom danu konferencije eksperti iz Velike Britanije i Umetničko-istorijskog muzeja iz Beča predstaviće inovacije u primeni novih tehnologija u muzejima. Tom prilikom biće predstavljeni i rezultati projekta Galerije Matice srpske „Doživi umetnost“ koji je podržao UNESKO.

Nakon toga, 18. 12. sledi događaj u Muzeju Vojvodine koji realizuje Muzejsko društvo Vojvodine i Sekcija muzejskih pedagoga uz podršku Fondacije „Point“ i u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“ pod nazivom Muzej i edukacija: Saradnja muzeja i obrazovnih institucija i ukazuje na značaj, mogućnosti, prepreke, probleme i primere dobre prakse u saradnji kulturnog i obrazovnog sektora. 

Pored pomenutih aktivnosti, u organizaciji Fondacije „Novi Sad 2021“, 20. i 21. 12. održaće se radionica namenjena rukovodiocima i zaposlenima u ustanovama kulture, na temu razvoja nove i stare publike u prostorijama Istorijskog arhiva grada Novog Sada. Eksperti iz oblasti menadžmenta u kulturi, angažovani na realizaciji projekata evropskih prestonica kulture, razmeniće sa polaznicima znanja, inovativne pristupe i primere dobre prakse, te zajedno razvijati konkretne predloge projekata koje pripremaju ustanove kulture za nastupajuću godinu.

Izgradnja kapaciteta institucija i aktera u kulturi jedan je od zadataka projekta Evropska prestonica kulture na kom će se iz godine u godinu sve više raditi. Kako bi repozicionirali Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope, ovaj zadatak, pored ulaganja u infrastrukturu, podrazumeva promene i inovacije u načinu rada i razvoja projekata, te privlačenja publike, svih kulturnih aktera.

                                      

 

Ostavite odgovor