Publika u fokusu i u Zoni 021

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Na teritoriji opštine Beočin 5. oktobra otpočeo je projekat „Storytelling – Pričaj mi pričaj, želim da znam”, koji realizuje Centar za kulturu, sport i turizam opštine Beočin, a kroz program Publika u fokusu podržava Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Projekat se zasniva na specifičnom radioničarskom radu (tzv. storytelling metoda koja uključuje primenu različitih vizuelnih i zvučnih rekvizita kako bi se oživeli likovi i prizori iz priča) čiji je osnovni cilj popularizacija čitanja u mlađem uzrastu i namera da se podigne svest o knjizi i čitanju kao dragocenom alatima za očuvanje i razvoj mentalnog zdravlja dece.

Radionice su izmeštene u deci poznate objekte, u njihovom neposrednom okruženju, odvijaju se u bibliotekama, vrtićima i područnim školama i namenjene su deci uzrasta od 3 do 7 i od 7 do 10 godina. Za sada je održano 9 radionica (u Beočin gradu, selu Beočinu, Rakovcu, Lugu, Suseku, Čereviću i Banoštoru) sa decom uzrasta od 3 do 7 godina.

Interesovanje je veliko, a sa lakoćom je savladana i jezička barijera (radionica u Lugu gde je maternji jezik većine mališana slovački). Za decu starijeg, osnovnoškolskog uzrasta, predviđen je rad na pričama iz srpske istorije, kao i istorijskim događajima koji su se odigrali u sredini u kojoj deca žive i odrastaju. Realizacija projektnih aktivnosti traju do juna 2019. godine.

 

Ostavite odgovor