„Publika u fokusu“ i „Pristupačnost“ deo manifestacije „Muzeji za 10“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Manifestacija „Muzeji za 10“ počinje danas, trajaće sedam dana i biće održana u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i kulturnih institucija, na 120 lokacija.
Upravo u okviru „Muzeja za 10“ u novosadskim muzejima biće prikazano nekoliko izložbi, koje se realizuju u sklopu javnog konkursa „Publika u fokusu“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Dvojezična izložba „Zbirka litografije Franca Geraša – Austrijska vojska (1620 – 1854)“ biće otovrena na samom počeku ovogodišnje manifestacije, 13. maja u 12 sati u Arhivu Vojvodine. U cilju promovisanja kulturnih vrednosti u susret 2021. godini, Arhiv Vojvodine želi da široj javnosti predstavi litografije austrijskog umetnika Franca Geraša. Litografije nam na upečatljiv način pokazuju izgled uniformi i opreme habzburške vojske tokom više od dva veka, kojoj su pripadali narodi na prostoru današnje teritorije Vojvodine. Projekat podstiče jačanje međuinstitucionalne saradnje na međunarodnom nivou, kao i otvaranje ka publici sa evropskom dimenzijom predstavljajući kulturne i umetničke sadržaje.

Na otvaranju izložbe će govoriti direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje Dragana Milošević, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, izaslanik Ambasade Austrije pukovnik Tomas Ahamer i autor izložbe Ljiljana Bubnjević.

U Galeriji likovne umetnosti poklon – zbirci Rajka Mamuzića, 18. maja biće održane radionice crtanog stripa „Kom(un)ikologija – dijalog strip kultura i likovne umetnosti u fokusu srednjoškolaca“ od 10 do 13 časova. Takođe, održaće se i radionice crtanog stripa.

Projekat „Mala škola muzeologije“ Galerije Matice srpske, koji je realizovan kroz izložbu „Mladi biraju“, takođe je bio deo javnog konkursa „Publika u fokusu“. Poslednjeg dana manifestacije „Muzeji za 10“, 19. maja od 17 sati, srednjoškolci koji su bili deo projekta „Mladi biraju“ imaće priliku da umetnička dela predstavljena na aktuelnoj izložbi „Đura Jakšić – Između mita i stvarnosti“ interpretiraju iz svog ugla. Nakon tumačenja, u 18.30 sati đaci srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić“ izvešće predstavu „Novosadski korzo“ koja govori o pričama iz kulture i istorije Novog Sada i neguje sećanje na naše kulturno nasleđe.

„Pristupačnost“ takođe deo „Muzeja za 10“

U okviru iste manifestacije, 15. maja u 18 sati biće otvorena izložba „Istorija u slikama na Znakovnom jeziku“ koja je nastala iz saradnje Arhiva Vojvodine i Saveza gluvih i nagluvih Novog Sada, kroz konkurs povećanje pristupačnosti ustanova kulture, Fondacije „Novi Sad 2021“.
Cilj projekta jeste da omogući „marginalizovanim“ društvenim grupacijama što češće učešće u kulturnom životu, pozivajući ih redovno na kulturne programe. Obuhvatio je obuku učenja znakovnog jezika i vođenja kroz aktuelne izložbe Arhiva Vojvodine.

U okviru „Muzeja za 10“ biće obeleženi Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja, a ovogodišnja tema manifestacije je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“.

Ostavite odgovor