„Публика у фокусу“ и „Приступачност“ део манифестације „Музеји за 10“

Објављено у категорији: Вести

Манифестација „Музеји за 10“ почиње данас, трајаће седам дана и биће одржана у 46 градова Србије, 76 музеја и културних институција, на 120 локација.
Управо у оквиру „Музеја за 10“ у новосадским музејима биће приказано неколико изложби, које се реализују у склопу јавног конкурса „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Двојезична изложба „Збирка литографије Франца Гераша – Аустријска војска (1620 – 1854)“ биће отоврена на самом почеку овогодишње манифестације, 13. маја у 12 сати у Архиву Војводине. У циљу промовисања културних вредности у сусрет 2021. години, Архив Војводине жели да широј јавности представи литографије аустријског уметника Франца Гераша. Литографије нам на упечатљив начин показују изглед униформи и опреме хабзбуршке војске током више од два века, којој су припадали народи на простору данашње територије Војводине. Пројекат подстиче јачање међуинституционалне сарадње на међународном нивоу, као и отварање ка публици са европском димензијом представљајући културне и уметничке садржаје.

На отварању изложбе ће говорити директор Архива Небојша Кузмановић, покрајинска секретарка за културу и информисање Драгана Милошевић, директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић, изасланик Амбасаде Аустрије пуковник Томас Ахамер и аутор изложбе Љиљана Бубњевић.

У Галерији ликовне уметности поклон – збирци Рајка Мамузића, 18. маја биће одржане радионице цртаног стрипа „Ком(ун)икологија – дијалог стрип култура и ликовне уметности у фокусу средњошколаца“ од 10 до 13 часова. Такође, одржаће се и радионице цртаног стрипа.

Пројекат „Мала школа музеологије“ Галерије Матице српске, који је реализован кроз изложбу „Млади бирају“, такође је био део јавног конкурса „Публика у фокусу“. Последњег дана манифестације „Музеји за 10“, 19. маја од 17 сати, средњошколци који су били део пројекта „Млади бирају“ имаће прилику да уметничка дела представљена на актуелној изложби „Ђура Јакшић – Између мита и стварности“ интерпретирају из свог угла. Након тумачења, у 18.30 сати ђаци средње економске школе „Светозар Милетић“ извешће представу „Новосадски корзо“ која говори о причама из културе и историје Новог Сада и негује сећање на наше културно наслеђе.

„Приступачност“ такође део „Музеја за 10“

У оквиру исте манифестације, 15. маја у 18 сати биће отворена изложба „Историја у сликама на Знаковном језику“ која је настала из сарадње Архива Војводине и Савеза глувих и наглувих Новог Сада, кроз конкурс повећање приступачности установа културе, Фондације „Нови Сад 2021“.
Циљ пројекта јесте да омогући „маргинализованим“ друштвеним групацијама што чешће учешће у културном животу, позивајући их редовно на културне програме. Обухватио је обуку учења знаковног језика и вођења кроз актуелне изложбе Архива Војводине.

У оквиру „Музеја за 10“ биће обележени Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја, а овогодишња тема манифестације је „Музеји као средишта културе: будућност традиције“.

Оставите одговор