Први концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Четири дана културе део су промоције Града Новог Сада током кандидатуре за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године под слоганом „За нове мостове“. Сваки од четири програма симболизује један од мостова и тако путем културно-уметничких садржаја представља и цео концепт канидатуре.

 

После суботњег jam session-а одржаног у Галерији ИТД на Петроварадинској тврђави, у оквиру 6. Летње џез академије Нови Сад-Дотмунд, Нови Сад ће у понедељак, 18. јула, бити домаћин јединственог догађаја. Наиме, сутра ће први пут бити приређен концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду!

Екипа пројекта „Нови Сад 2021“, који реализује кандидатуру Новог Сада за ласкаву титулу европске културне престонице, у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада, Културним центром Новог Сада и удружењем „Страда“ уз пуну подршку Града Новог Сада, приредиће концерт омладинскиог оркестра ВУ-а из Холандије у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

VU

Оркестар ВУ-а је основан 1962. године на иницијативу диригента Ота Клапа при Слободном универзитету Амстердама, да би од 2014. године постао самостално друштво. Од малог камерног састава, какав је био при оснивању, он је током наредних 50 година израстао у велики симфонијски оркестар. Тако је данас Оркестар ВУ-а један од највећих, али и најбољих и најуспешнијих универзитетских оркестара у Холандији, с изразитим авантуристичким духом, а све то захваљујући својим члановима и диригенту Дану Адмиралу. Под палицом маестра Адмирала овај ансамбл изводи сложена и извођачки веома изазовна дела која далеко превазилазе могућности већине универзитетских оркестара. Сваке године током летњих турнеја, Оркестар ВУ-а посећује неку нову државу. Током протеклих година обишао је тако Италију, Немачку, Француску, Бугарску, Велику Британију, Естонију, Русију, Лисабон и Кину. Овог лета први пут посећује Србију где ће наступити баш у Новом Саду изводећи популарна дела најчувенијих композитора романтизма и импресионизма.

У оквиру промоције кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године Новосађани ће моћи да погледају у уторак, 19. јула, на Броду театру, усидреном на Београдском кеју, позоришну представу „Наше место„, као и да уживају у концерту Стефана Миленковића и ансамбла „Цамерата Ацадемица” 21. јула у Католичкој порти.

Сви догађаји почињаће у 20 часова и 21 минут симболизујући 2021. годину у којој би Нови Сад требало да постане Европска престоница културе, а улаз је бесплатан.

Ови културни догађаји уједно промовишу програмски концепт кандидатуре Новог Сада за културну престоницу Европе 2021. који се састоји из четири области под заједничким називом „За нове мостове“. Први „мост“ носи назив Слобода а представља креативне индустрије и младе нашег Града. „Мост“ Нада промовише културне капацитете и јавне просторе. Културно наслеђе и гостопримство су тема којом се бави Нови „мост“, док се четврти „мост“ Дуга бави проблемима конфликта и миграција.

Буди и Ти „За нове мостове“ и за Нови Сад Европска престоница културе 2021. године.

Оставите одговор