Prve „Šetnje kroz nasleđe“ kreću u Sremskim Karlovcima

Objavljeno u kategoriji: Vesti

„Sećaš li se one Dvorske bašte“ naziv je projekta udruženja „Eco flame“ koji će u četvrtak, 4. aprila prvi započeti realizaciju ideje podržane kroz konkurs „Šetnje kroz nasleđe“. Prva „Šetnja“ namenjena je đacima Osnovne škole „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca. Upravo sa adrese škole (Preradovićeva 1) tačno u podne realizatori projekta krenuće sa đacima, ali i svim zainteresovanim građanima, ka Dvorskoj bašti koja predstavlja jedno od najvrednijih zelenih prostora u toj opštini.

Tom prilikom, svi koji dođu, steći će drugačiji, zanimljiv pogled na nasleđe Sremskih Karlovaca iz perspektive hortikulture i biljnog bogatstva Dvorske bašte.
Takođe, posetiocima će biti prezentovan istorijat parka, budući planovi za restauraciju bašte, a za osnovce će biti upriličena i edukativna igra. Buđenjem javne svesti o parku i njegovom bogatstvu otvaraju se novi horizonti i mogućnosti budućeg ulaganja u razvoj spomenika prirode.

Ovu šetnju, udruženje „Eco flame“ pokreće upravo u vreme cvetanja dženarike, dok će naredne dve „Šetnje“ biti zakazane u vreme cvetanja lipe i paulovnije.

Osnovni cilj konkursa „Šetnje kroz nasleđe“ je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.
U okviru druge faze projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja koji će imati priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu grada koji je posebno značajan kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada.

Ostavite odgovor