Prva evropska konferencija o lokalnim i manjinskim medijima

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Formiranje mreža saradnje i partnerstva  je jedan od najvažnijih procesa za dalji razvoj manjinskih i lokalnih medija, ali i svih ostalih organizacija i institucija, koje se nalaze u javnom dijalogu. Ovo je primarni zaključak Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja je održana 16. i 17. novembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, realizovana u okviru projekta Plus dani interkulturalnosti, Fondacije „Novi Sad 2021“.

Prvi dan konferencije je obeležilo formiranje medijske mreže manjinskih medija za projekat Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture kroz teorijsku obuku studenata Fakulteta za menadžment i novinara iz manjinskih medija, kao i sa Radio-televizije Vojvodine. Posle zvaničnog dela obuke usledilo je svečano otvaranje konferencije, kada su se prisutnima obratili Nataša Heror iz Heror Media Ponta, prof. dr Goran Kvrgić dekan Fakulteta za menadžmet, dr Mirjana Kovačević, PR menadžerka Fondacije „Novi Sad 2021, Edita Šlezakova, predsednica MIDAS-a i Nenad Milenković, predsednik opštine Sremski Karlovci.

Ovom prilikom su Nataša Heror, Goran Kvrgić i Jurij Đakomeli potpisali Ugovor o saradnji, koji saradnju između Heror Media Ponta, Giacomelli Media i Fakulteta za menadžment podiže na viši nivo sa porukom da se samo zajedničkim, odnosno umreženim snagama društvo može razvijati za dobrobit svih građana.

Posle potpisivanja ugovora, na temu menadžmenta medija u procesu promena govorio je Jurij Đakomeli iz slovenačke konzultantske kuće Giacomelli Media. Predavanje na temu uloge manjinskih medija u uključivanju manjinskih zajednica u projekat Novi Sad 2021 održao je Momčilo Bajac, vandredni profesor Fakulteta za menadžment. Kao zajednički imenitelj ovih predavanja istaknuta je potreba umrežavanja kako manjinskih i lokalnih medija, tako i svi činitelja velikog evropskog projekt Novi Sad 2021 –Evropska prestonica kulture, koji predstavlja pre svega socijalni projekat. Legat ovog projekta treba da osete svi građani Novog Sada, jer njegov značaj prevazilazi usko kulturni okvir i stoga je jako važan segment povezivanje i saradnja, poručili su kako Jurij Đakomeli, tako i Momčilo Bajac. Sadržinu i poruku samog projekta EPK prisutnima su približili dr Mirjana Kovačević i dr Lazar Jovanov iz Fondacije Novi Sad 2021.

Prvi dan konferencije zatvorila je Marija Vrebalov, konsultantkinja za pristupačne komunikacije, predavanjem upravo o pristupačnim komunikacijama, koje se od skora nalaze u javnom dijalogu upravo zahvaljujući saradnji Heror Media Ponta, Fondacije Novi Sad 2021, kao i dnevnog lista na mađarskom Maguar Szo.

Drugi dan konferencije sa sloganom „Nova naracija: Snaga zajednica, vrednost raznolikosti i veština saradnje“ zvanično je otvorio Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. U drugom konferencijskom danu, koji je na jednom mestu okupio predstavnike medija, kulturnih ustanova i državnih, odnosno pokrajinskih institucija iz Srbije i iz cele Evrope, učesnici su kroz diskusiju predstavili, ali i inicirali nove projekte, kampanje, inicijative.

Neke od kampanja, koje su zvanično otpočele jesu  kampanja pristupačnih komunikacija i formiranje manjinske medijske mreže, koja će komunicirati priču Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Ujedno je predstavljena i Minority SafePack inicijativa, koju je lansirala Federalna unija evropskih nacionalnosti (FUEN), kojom se u načelu zagovara izrada i implementacija seta dokumenata sa ciljem očuvanja i podrške u očuvanju identiteta nacionalnih i regionalnih manjinskih zajednica na nivou Evropske unije. Inicijativu je danas na konferenciji predstavio predsednik FUEN-a Lorant Vince.

O kulturnoj raznolikosti u kontekstu manjinskih medija i kulture su uz moderatorku Natašu Heror pričali Miroslav Keveždi, teoretičar kulture i medija iz Zavoda za kulturu Vojvodine, dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorica Galerije Matice srpske i predsednica UO Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Marija Vrebalov, konsultantkinja za pristupačne komunikacije, dr Mirjana Kovačević, PR menadžerka Fondacije Novi Sad 2021 i Marta Varju, glavna i odgovorna urednica Maguar Szo.

U drugom panelu sa glavnom temom „Novi mediji i inovacijsko okruženje“ moderatorka Dalila Ljubičić iz Asocijacije medija Srbije, sa panelistima Marjanom Cukrovim iz Kancelarije Vlade Slovenije za Slovence po svetu, Alešom Valtričem, glavnim i odgovornim urednikom Primorskog dnevnika iz Slovenije, Atilom Martonom, glavnim i odgovornim urednikom drugog programa TV Vojvodine i Sašom Trifunovićem, glavnim i odgovornim urednikom portala www.istmedia.rs, analizirala je moguće inovacije u medijima, naglašavajući da se u svakoj vrsti medija i inovaciji mora poštovati novinarska etika. U tom smislu su panelisti istakli važnost medijiske pismenosti, koja je uvrštena u strategiju obrazovnog sistema Srbije uz apel da se ona i realizuje u školama.

U trećem panelu, koji je bio međunarodnog karaktera, moderator Jurij Đakomeli je razvio diskusiju o pitanju kako se prate manjinski i većinski mediji, a u tome su mu pomogli predstavnici manjiskih medija iz Slovačke, Nemačke, Baskije, Finske i Rumunije: Edita Slezakova, direktorka Új Szó – Mađari u Slovačkoj, Jergen Melekaer, glavni i odgovorni urednik Flensborg Avis – Danci u Nemačkoj, Martkselo Otamendi, direktor Berria – Baskija, Tomi Vesterlund, novinar-urednik, Hufvudstadtbladet – Šveđani u Finskoj i Bence Baláž Szabadság – Mađari u Rumuniji.

Četvrti panel je razvio temu o Evropi i manjinskim medijima, o čemu su sa moderatorom Bojanom Brezigarom pričali Loránt Vince, predsednik Federalne unije evropskih nacija (FUEN ), Đorđe Vukmirović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno inormisanje i odnose sa verskim zajednicama i Tamara Vlaškalin, savetnica u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Kuriozitet drugog dana konferencije bilo je otvaranje izložbe „Fenix iz ulice Antona Čehova“ autorke fotografkinje Čile David, koja predstavlja fotografsko sećanje na obnovu zgrade Eđšeg, gde se održavala konferencija, koja je godinama stajala zapuštena i konačno je prošle godine obnovljena. O izložbi je govorila dr Ozer Agneš, muzejska savetnica-istoričarka iz Muzeja grada Novog Sada.

Organizatori ovog jedinstvenog događaja koji na jednom mestu povezuje manjinske i lokalne medije sa ostalim sektorima i doprinosi da  manjinski mediji  postanu značajan činilac  kvalitetnijeg izveštavanja jesu Heror Media Pont, Giacomelli Media, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija, Maguar Szó, Asocijacija medija u saradnji sa MIDAS-om i Fakultetom za menadžment.

Pokrovitelji Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima su bili Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Izvor: www.mediapoint.org  Autor fotografija: Otoš Andraš

Ostavite odgovor