Прва европска конференција о локалним и мањинским медијима

Објављено у категорији: Извештаји

Формирање мрежа сарадње и партнерства  је један од најважнијих процеса за даљи развој мањинских и локалних медија, али и свих осталих организација и институција, које се налазе у јавном дијалогу. Ово је примарни закључак Прве европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима, која је одржана 16. и 17. новембра у Сремским Карловцима и Новом Саду, реализована у оквиру пројекта Плус дани интеркултуралности, Фондације „Нови Сад 2021“.

Први дан конференције је обележило формирање медијске мреже мањинских медија за пројекат Нови Сад 2021 – Европска престоница културе кроз теоријску обуку студената Факултета за менаџмент и новинара из мањинских медија, као и са Радио-телевизије Војводине. После званичног дела обуке уследило је свечано отварање конференције, када су се присутнима обратили Наташа Херор из Херор Медиа Понта, проф. др Горан Квргић декан Факултета за менаџмет, др Мирјана Ковачевић, ПР менаџерка Фондације „Нови Сад 2021, Едита Шлезакова, председница МИДАС-а и Ненад Миленковић, председник општине Сремски Карловци.

Овом приликом су Наташа Херор, Горан Квргић и Јуриј Ђакомели потписали Уговор о сарадњи, који сарадњу између Херор Медиа Понта, Giacomelli Media и Факултета за менаџмент подиже на виши ниво са поруком да се само заједничким, односно умреженим снагама друштво може развијати за добробит свих грађана.

После потписивања уговора, на тему менаџмента медија у процесу промена говорио је Јуриј Ђакомели из словеначке конзултантске куће Giacomelli Media. Предавање на тему улоге мањинских медија у укључивању мањинских заједница у пројекат Нови Сад 2021 одржао је Момчило Бајац, вандредни професор Факултета за менаџмент. Као заједнички именитељ ових предавања истакнута је потреба умрежавања како мањинских и локалних медија, тако и сви чинитеља великог европског пројект Нови Сад 2021 –Европска престоница културе, који представља пре свега социјални пројекат. Легат овог пројекта треба да осете сви грађани Новог Сада, јер његов значај превазилази уско културни оквир и стога је јако важан сегмент повезивање и сарадња, поручили су како Јуриј Ђакомели, тако и Момчило Бајац. Садржину и поруку самог пројекта ЕПК присутнима су приближили др Мирјана Ковачевић и др Лазар Јованов из Фондације Нови Сад 2021.

Први дан конференције затворила је Марија Вребалов, консултанткиња за приступачне комуникације, предавањем управо о приступачним комуникацијама, које се од скора налазе у јавном дијалогу управо захваљујући сарадњи Херор Медиа Понта, Фондације Нови Сад 2021, као и дневног листа на мађарском Maguar Szo.

Други дан конференције са слоганом „Нова нарација: Снага заједница, вредност разноликости и вештина сарадње“ званично је отворио Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. У другом конференцијском дану, који је на једном месту окупио представнике медија, културних установа и државних, односно покрајинских институција из Србије и из целе Европе, учесници су кроз дискусију представили, али и иницирали нове пројекте, кампање, иницијативе.

Неке од кампања, које су званично отпочеле јесу  кампања приступачних комуникација и формирање мањинске медијске мреже, која ће комуницирати причу Нови Сад 2021 – Европска престоница културе. Уједно је представљена и Minority SafePack иницијатива, коју је лансирала Федерална унија европских националности (ФУЕН), којом се у начелу заговара израда и имплементација сета докумената са циљем очувања и подршке у очувању идентитета националних и регионалних мањинских заједница на нивоу Европске уније. Иницијативу је данас на конференцији представио председник ФУЕН-а Лорант Винце.

О културној разноликости у контексту мањинских медија и културе су уз модераторку Наташу Херор причали Мирослав Кевежди, теоретичар културе и медија из Завода за културу Војводине, др Тијана Палковљевић Бугарски, директорица Галерије Mатице српске и председница УО Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, Марија Вребалов, консултанткиња за приступачне комуникације, др Мирјана Ковачевић, ПР менаџерка Фондације Нови Сад 2021 и Марта Варју, главна и одговорна уредница Maguar Szo.

У другом панелу са главном темом „Нови медији и иновацијско окружење“ модераторка Далила Љубичић из Асоцијације медија Србије, са панелистима Марјаном Цукровим из Канцеларије Владе Словеније за Словенце по свету, Алешом Валтричем, главним и одговорним уредником Приморског дневника из Словеније, Атилом Мартоном, главним и одговорним уредником другог програма ТВ Војводине и Сашом Трифуновићем, главним и одговорним уредником портала www.istmedia.rs, анализирала је могуће иновације у медијима, наглашавајући да се у свакој врсти медија и иновацији мора поштовати новинарска етика. У том смислу су панелисти истакли важност медијиске писмености, која је уврштена у стратегију образовног система Србије уз апел да се она и реализује у школама.

У трећем панелу, који је био међународног карактера, модератор Јуриј Ђакомели је развио дискусију о питању како се прате мањински и већински медији, а у томе су му помогли представници мањиских медија из Словачке, Немачке, Баскије, Финске и Румуније: Едита Слезакова, директорка Úј Szó – Мађари у Словачкој, Јерген Мелекаер, главни и одговорни уредник Flensborg Avis – Данци у Немачкој, Мартксело Отаменди, директор Berria – Баскија, Томи Вестерлунд, новинар-уредник, Hufvudstadtbladet – Швеђани у Финској и Бенце Балáж Szabadság – Мађари у Румунији.

Четврти панел је развио тему о Европи и мањинским медијима, о чему су са модератором Бојаном Брезигаром причали Лорáнт Винце, председник Федералне уније европских нација (ФУЕН ), Ђорђе Вукмировић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно инормисање и односе са верским заједницама и Тамара Влашкалин, саветница у институцији Повереника за заштиту равноправности.

Куриозитет другог дана конференције било је отварање изложбе „Фениx из улице Антона Чехова“ ауторке фотографкиње Чиле Давид, која представља фотографско сећање на обнову зграде Еђшег, где се одржавала конференција, која је годинама стајала запуштена и коначно је прошле године обновљена. О изложби је говорила др Озер Агнеш, музејска саветница-историчарка из Музеја града Новог Сада.

Организатори овог јединственог догађаја који на једном месту повезује мањинске и локалне медије са осталим секторима и доприноси да  мањински медији  постану значајан чинилац  квалитетнијег извештавања јесу Херор Медиа Понт, Giacomelli Media, Центар за развој мањинских и локалних медија, Maguar Szó, Асоцијација медија у сарадњи са МИДАС-ом и Факултетом за менаџмент.

Покровитељи Прве европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима су били Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне заједнице, Управа за културу Града Новог Сада и Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Извор: www.mediapoint.org  Аутор фотографија: Отош Андраш

Оставите одговор