Promocija Pečuja u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ i grad Pečuj, koji je 2010. godine bio Evropska prestonica kulture, priređuju manifestaciju Dani Pečuja u Novom Sadu, koja će se održati od petka 26. do nedelje 28. maja na više lokacija u gradu.
Gradovi-pobratimi Pečuj i Novi Sad sarađivali su u procesu kandidature oba grada za titulu Evropska prestonica kulture, a manifestaciju Dani Pečuja u Novom Sadu priređuju kako bi se Novosađani upoznali sa dobrobitima i napretkom koji je grad Pečuj ostvario zahvaljujući ovoj prestižnoj tituli, koju je poneo i naš grad za 2021. godinu.
Manifestacija Dani Pečuja u Novom Sadu biće odlična prilika da grad Pečuj prezentuje kako je, jednim delom zbog geografskog položaja, drugim delom zbog serije programa povodom titule Evropske prestolnice kulture 2010. i infrastrukturalnog razvoja u srednjoevropskoj regiji, stekao slavu i priznanje. Takođe, ideja je da se, prvenstveno u saradnji sa Institutom Balaši (Institutom Balassi), što celovitije predstavi šarenolika kultura Pečuja koja se bazira na tradiciji staroj više hiljada godina.
Biće ovo drugo sveobuhvatno predstavljanje Pečuja u Novom Sadu, gde je pored beogradskog Mađarskog kulturnog instituta – Collegium Hungaricum, partner i Fondacija „Novi Sad 2021“.
Između ostalog, Novosađani će imati priliku da pogledaju izložbu Život Pečuja, prisustvuju degustaciji vina Svet pečujsko-vilanjskih vina, uličnom koncertu benda Daniel Speer Brasdance, koncertu ženskog hora Béla Bartók, a sve Novosađane koji budu u nedelju, 28. maja u centru grada oko podneva čeka iznenađenje…

PROGRAM TRODNEVNE MANIFESTACIJE

PETAK, 26. MAJ
17 časova, Gradska kuća:
– Svečano otvaranje događaja uz prisustvo medija i zvanica. Govoriće:
g. Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika Novog Sada,
g. Laslo Eri, zamenik gradonačelnika Pečuja,
g. Vuk Radulović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“
18 časova, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház:
– Otvaranje izložbe Život Pečuja. Izložba se sastoji od 30 fotografija koje su snimili članovi Foto-kluba Meček i drugi pečujski fotografi. Izložba prikazuje kako je grad Pečuj obogatio svoj kulturni i svakodnevni život od kada je postao Evropska prestonice kulture 2010. godine.
– Nastup gostujućeg dua iz Mađarske i kvarteta sačinjenog od članova Simfonijskog orkestra „Novi Sad 2021“.
19 časova, restoran „Piknik” na Ribarcu:
Svet pečujsko-vilanjskih vina – degustacija vina na obali Dunava. Izbor belih, rozé i crnih vina uz savete stručnog somelijera i upoznavanje porekla i karakteristika pečujske vinske regije, kao i njene okoline.
– Koncert vokalne grupe Vivát Bacchus.

SUBOTA, 27. MAJ
19 časova, centar Novog Sada:
– Ulični koncert benda Daniel Speer Brasdance.

NEDELJA, 28. MAJ
10 časova, Sinagoga:
Legenda o čuvarima Azura – razgovor sa Boškom Krstićem, piscem iz Subotice i gostom pečujskog programa pisaca 2008. godine, propraćen klavirskom muzikom studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, Departmana za klavir.
11 časova, Sinagoga:

– Koncert ženskog hora  Béla Bartók.

Ostavite odgovor