Промоција Печуја у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ и град Печуј, који је 2010. године био Европска престоница културе, приређују манифестацију Дани Печуја у Новом Саду, која ће се одржати од петка 26. до недеље 28. маја на више локација у граду.
Градови-побратими Печуј и Нови Сад сарађивали су у процесу кандидатуре оба града за титулу Европска престоница културе, а манифестацију Дани Печуја у Новом Саду приређују како би се Новосађани упознали са добробитима и напретком који је град Печуј остварио захваљујући овој престижној титули, коју је понео и наш град за 2021. годину.
Манифестација Дани Печуја у Новом Саду биће одлична прилика да град Печуј презентује како је, једним делом због географског положаја, другим делом због серије програма поводом титуле Европске престолнице културе 2010. и инфраструктуралног развоја у средњоевропској регији, стекао славу и признање. Такође, идеја је да се, првенствено у сарадњи са Институтом Балаши (Institutom Balassi), што целовитије представи шаренолика култура Печуја која се базира на традицији старој више хиљада година.
Биће ово друго свеобухватно представљање Печуја у Новом Саду, где је поред београдског Мађарског културног института – Collegium Hungaricum, партнер и Фондација „Нови Сад 2021“.
Између осталог, Новосађани ће имати прилику да погледају изложбу Живот Печуја, присуствују дегустацији вина Свет печујско-вилањских вина, уличном концерту бенда Daniel Speer Brasdance, концерту женског хора Béla Bartók, а све Новосађане који буду у недељу, 28. маја у центру града око поднева чека изненађење…

ПРОГРАМ ТРОДНЕВНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ПЕТАК, 26. МАЈ
17 часова, Градска кућа:
– Свечано отварање догађаја уз присуство медија и званица. Говориће:
г. Срђан Кружевић, заменик градоначелника Новог Сада,
г. Ласло Ери, заменик градоначелника Печуја,
г. Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“
18 часова, Новосадско позориште – Újvidéki Színház:
– Отварање изложбе Живот Печуја. Изложба се састоји од 30 фотографија које су снимили чланови Фото-клуба Мечек и други печујски фотографи. Изложба приказује како је град Печуј обогатио свој културни и свакодневни живот од када је постао Европска престонице културе 2010. године.
– Наступ гостујућег дуа из Мађарске и квартета сачињеног од чланова Симфонијског оркестра „Нови Сад 2021“.
19 часова, ресторан „Пикник” на Рибарцу:
Свет печујско-вилањских вина – дегустација вина на обали Дунава. Избор белих, розé и црних вина уз савете стручног сомелијера и упознавање порекла и карактеристика печујске винске регије, као и њене околине.
– Концерт вокалне групе Vivát Bacchus.

СУБОТА, 27. МАЈ
19 часова, центар Новог Сада:
– Улични концерт бенда Daniel Speer Brasdance.

НЕДЕЉА, 28. МАЈ
10 часова, Синагога:
Легенда о чуварима Азура – разговор са Бошком Крстићем, писцем из Суботице и гостом печујског програма писаца 2008. године, пропраћен клавирском музиком студената Академије уметности у Новом Саду, Департмана за клавир.
11 часова, Синагога:

– Концерт женског хора  Béla Bartók.

Оставите одговор