Промоција новог стваралаштва – први концерт за хармонику и оркестар

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ као главну стратешку одлуку, за прву годину рада, поставила је задатак да оснажи људске и просторне капацитете са циљем промовисања нових видова стваралаштва.
Тим поводом, Фондација је дала свесрдну подршку пројекту „Еуфонија“ и концерту који спаја хармонику са симфонијским инструментима, што је први овакав концерт у Србији. Наступ симболично почиње у 20:21 час у Студију М, у суботу 27. маја, концертом за хармонику и оркестар „Нова српска музика за хармонику – омаж Бручију“. Биће то прилика да премијерно у историји музичке уметности у Србији чујемо концерт за хармонику и оркестар младог композитора из Србије Лазара Ђорђевића. Солиста на хармоници биће Дарко Димитријевић, а специјални гост концерта је Александар Стаховски, прошлогодишњи победник Фестивала класичне хармонике у Пули. Догађај је значајан и по томе што концертом „Нова српска музика за хармонику – омаж Бручију“ званично започиње међународна сарадња са Хрватском, односно партнерским фестивалом у Пули, успостављена крајем 2015. године.
Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“ настао је из жеље да се у Новом Саду развије фестивал светског гласа и промовише уметност хармонике на високом нивоу, као и да то буде манифестација која ће окупити младе талентоване акордеонисте из целе Европе и бити битан фактор у њиховој уметничкој каријери.
Фестивал обухвата три сегмента: такмичарски, едукативни (предавања еминентних људи из света класичне музике) и културни (вечерњи концерти).
Ове године, програм фестивала је у знаку обележавања важног јубилеја за Нови Сад и класичну хармонику – 100 година од рођења композитора Рудолфа Бручија.
Како наглашавају организатори, по оценама људи из бранше, такмичара и посетилаца, фестивал „Еуфонија“ се убраја у једну од најперспективинијих манифестација тог типа на Балкану.
Други интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“ одржаће се у Новом Саду од 25. до 28. маја, а више информација можете пронаћи на званичном сајту фестивала, на адреси www.eufonijafest.com

Оставите одговор