Projekti Fondacije „Novi Sad 2021“ predstavljeni na Forumu o saradnji ECOC i EACC

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije za kulturu i obrazovanje i Ministarstva kulture Republike Kine, u Šangaju je održan prvi Forum o saradnji Evropskih i Istočnoazijskih prestonica kulture. Forum je održan 14. novembra u prisustvu brojnih predstavnika nekadašnjih i budućih prestonica i eksperata Evropske komisije i Ministarstva kulture Republike Kine.
Skup su pozdravnim govorima otvorili Liu Jandong, potpredsednica parlamenta Kine, i Tibor Navrančić, evropski komesar za edukaciju, kulturu, mlade i sport.

Tema foruma bila je „Kultura i urbani razvoj: održivost i saradnja”, a rad se nakon pozdravnih govora i svečanog otvaranja odvijao u dve paralelne sesije – za gradonačelnike kulturnih prestonica i profesionalce u kulturi. Kroz analizu primera realizovanih projekata i predstavljanje budućih, mapirane su sličnosti i mogući modeli saradnje između Evropskih i Istočnoazijskih prestonica kulture. Zaključak obe sesije bio je da projekat kulturnih prestonica značajno doprinosi urbanom i ekonomskom razvoju gradova, ali i unapređuje kvalitet života građana.
Novi Sad je predstavio svoje planove za kapitalne projekte u okviru teme „Kulturne inovacije i urbani razvoj” u cilju uspostavljanja budućih partnerstava u njihovoj realizaciji. U ime Fondacije „Novi Sad 2021“ u radu foruma učestvovale su Tijana Palkovljević Bugarski, predsednica Upravnog odbora Fondacije i Danijela Mirkov Arkula, članica Upravnog odbora.

Ostavite odgovor