Пројекти Фондације „Нови Сад 2021“ представљени на Форуму о сарадњи ECOC и EACC

Објављено у категорији: Вести

Под покровитељством Европске комисије за културу и образовање и Министарства културе Републике Кине, у Шангају је одржан први Форум о сарадњи Европских и Источноазијских престоница културе. Форум је одржан 14. новембра у присуству бројних представника некадашњих и будућих престоница и експерата Европске комисије и Министарства културе Републике Кине.
Скуп су поздравним говорима отворили Лиу Јандонг, потпредседница парламента Кине, и Тибор Навранчић, европски комесар за едукацију, културу, младе и спорт.

Тема форума била је „Култура и урбани развој: одрживост и сарадња”, а рад се након поздравних говора и свечаног отварања одвијао у две паралелне сесије – за градоначелнике културних престоница и професионалце у култури. Кроз анализу примера реализованих пројеката и представљање будућих, мапиране су сличности и могући модели сарадње између Европских и Источноазијских престоница културе. Закључак обе сесије био је да пројекат културних престоница значајно доприноси урбаном и економском развоју градова, али и унапређује квалитет живота грађана.
Нови Сад је представио своје планове за капиталне пројекте у оквиру теме „Културне иновације и урбани развој” у циљу успостављања будућих партнерстава у њиховој реализацији. У име Фондације „Нови Сад 2021“ у раду форума учествовале су Тијана Палковљевић Бугарски, председница Управног одбора Фондације и Данијела Мирков Аркула, чланица Управног одбора.

Оставите одговор