Пројекти Фондације добили вишеструке позитивне оцене иностраних званичника

Објављено у категорији: Вести

Након посете европског комесара за културу, младе образовање и спорт, господина Тибора Наврачича и веома позитивног става о досадашњем раду Фондације „Нови Сад 2021“, у оквиру другог дана конференције „Европи у наслеђе” Нови Сад је угостио и генералну секретарку најзначајније европске невладине организације у области културног наслеђа „Европа Ностра” Снешку Квадфлих-Михаиловић, која је уједно једна од покретача ове важне европске иницијативе.

Посета генералне секретарке била је од великог значаја имајући у виду да се ове године обележава паневропска иницијатива године европског културног наслеђа.

Током веома екстензивног програма, који је организовала Фондација „Нови Сад 2021“, госпођа Снешка Квадфлих-Михаиловић  имала је прилику да се упозна са великим бројем пројеката које Фондација спроводи у области културног наслеђа, а посебно у области индустријског наслеђа.

Током сесије „Година Европског културног наслеђа – иза сцене“ одржане у оквиру конференције „Европи у наслеђе“ Снешка Квадфлих-Михаиловић, генерална секретарка организације „Европа Ностра“ исказала је задовољство презентованим пројектима културног наслеђа који се реализују у оквиру пројекта Европска престоница културе, као што су „Шетње кроз наслеђе“, „ДНК града“, „Алмашка дворишта“ као и покретање нових културних станица у објектима од историјског значаја за град: Еђшег, Свилара и тзв. Кинеска – креативни дистрикт.

Фондација „Нови Сад 2021“ је и од госпође Михаиловић и од господина Наврачича добила пуну подршку за даљу реализацију заједничких активности.

Упоредо, одржана је и конференција  „Стратешко планирање у културним установама“ која је реализована у складу са Стратегијом културног развоја Новог Сада у периоду од 2016. до 2026. године.

За 2018. и 2019. годину постављен је нови изазов, који подразумева петогодишње стратешко планирање установа културе, што је свакако прекретница у функционисању културног система Покрајине и града Новог Сада. Стратешко планирање је и логичан след ствари након усвајања Стратегије културног развоја града Новог Сада у 2016. години као и освајања престижне титуле Европске престонице културе, исте године. Иако је у земљама Европске уније то уобичајена пракса, у нашим оквирима овај процес представља својеврсну иновацију.

У 2017. години Фондација „Нови Сад 2021“ и Управа за културу града Новог Сада иницирали су окупљање директора и управника установа културе, чији су оснивачи Град Нови Сад, АП Војводина и Република Србија, како би се изнели планови пројекта Европске престонице културе. Након тога је уследио заједнички рад са њиховим делегираним представницима у вези са развојем публике и приступачне уметности што је резултирало и јавним конкурсима намењеним превасходно установама културе. Системска сарадња настављена је и у правцу едукације о развоју европских пројеката у култури и израде европских пројектних апликација.

Уметнички руководилац програма Фондације „Нови Сад 2021“, др Лазар Јованов истиче да су бенефити стратешког планирања вишеструки.

„Петогодишњи планови треба да омогуће ново промишљање о култури у контексту мисије и визије културних (институционалних) актера у савременом контексту, са новим изазовима који су наметнути у актуелним социолошко-културолошким околностима. Ово је добар моменат за сагледавање предности и слабости, могућности и претњи које се намећу нашим институцијама са дугом и респектабилном традицијом. Циљ је да добијемо дугогодишње програмирање, уз међусобну координацију, али и синергију, како би испоручени програм достигао жељену естетску изврсност. Стратешки план треба да омогући и демократично планирање кадровске политике, као и стандарде рада, који су општеприхваћени у европским оквирима”, каже Јованов.

Оставите одговор