Novi Sad deo mreže evropskih gradova koji podstiču interkulturalni dijalog

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta Evropske unije „Evropski gradovi podstiču interkulturalni dijalog i borbu protiv diskriminacije migranata i manjina“ (European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities) u Rijeci, ovogodišnjoj prestonici kulture, održan je prvi sastanak partnera na ovom značajnom projektu. Susret u Rijeci od 22. do 24. januara uvod je u projekat, povod za upoznavanje partnera i pokretanje tzv. mreže partnera projekta.

Noseće teme susreta u Rijeci bile su kulturna raznolikost, bela knjiga o interkulturalnom dijalogu o evropskim inicijativama, migracije i humanitarna kriza, kao i razmena iskustava koje su podelili predstavnici gradova-Evropskih prestonica kulture, a među njima i predstavnici tima „Novi Sad 2021“ .

Pomenuti događaj okupio je 15 partnera iz 14 zemalja, od kojih su 11 članice Evropske unije (Letonija, Poljska, Hrvatska, Grčka, Litvanija, Italija, Španija, Holandija, Rumunija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska) i tri susedne zemlje Srbija, Makedonija i Albanija. Među ovim predstavnicima je čak šest nosilaca prestižne titule Evropske prestonice kulture (Rijeka, Kaunas, Temišvar, Novi Sad, Plovdiv) što dodatno doprinosi internacionalnoj razmeni ideja koje se tiču važnih aktuelnih tema kao što je migrantsko pitanje i status manjinskih grupa u društvu.

Mnogobrojni moderatori i panelisti izneli su svoje viđenje kulturalnih različitosti u Evropi sa ciljem da se podigne svest o bogatstvu kulturne sredine Evropske unije i da se promovišu njene ključne vrednosti – pluralizam, tolerancija, interkulturalna razmena i mnoge druge, što dalje doprinosi razvoju evropskog identiteta koji poštuje različitosti, koji je dinamičan i višedimenzionalan. O tome slikovito govori činjenica da je planirano angažovanje više od 3000 učesnika koji će učestvovati u organizaciji međunarodnih događaja, onlajn debata i drugih aktivnosti.

Projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i sam integriše različite aktivnosti koje se tiču pitanja migranata i manjinskih grupa aktivirajući svest građana na tu temu.

Ostavite odgovor