Projekat „Novi Sad 2021“ predstavljen na radionici Deska Kreativna Evropa

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Desk Kreativna Evropa Srbija i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ organizovale su radionicu posvećenu neformalnom obrazovanju angažovanima u ustanovama i organizacijama koje pripremaju dokumentaciju za učešće na konkursima programa Kreativna Evropa. Ova radionica bila je i odlična prilika zainteresovanim profesionalcima u kulturi da se informišu i obuče za eventualno konkurisanje na program Kreativna Evropa.

Učesnicima radionice danas su se obratili i predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021“, rukovodilac stručnog tima za međunarodnu saradnju i EU fondove Vuk Radulović i članovi stručnog tima Fondacije zaduženi za oblast participativnosti, inkluzije i edukacije Milica Rašković i Lazar Jovanov.

Predstavljajući projekat „Novi Sad 2021“ Radulović je naglasio da se dobijanjem titule Evropska prestonica kulture za 2021. godinu Novi Sad pozicionirao kao kulturni centar ovog regiona i istakao da se projekat Evropska prestonica kulture fokusira na razvoj grada. Radulović je najavio nove javne konkurse za projekte, a plan je da se više od 400 kulturnih projekata realizuje tokom 2021. godine. Za ovu godinu, kada je reč o međunarodnoj saradnji, planirani su, između ostalog, Dani Pečuja, koji je bio Evropska prestonica kulture 2010. godine, kao i promocija Pafosa, grada na Kipru koji ove godine nosi tu prestižnu titulu. Radulović očekuje i nekoliko projekata koji će tokom ove godine biti realizovani u saradnji sa timom „Rijeka 2021“.

Član stručnog tima Fondacije zadužen za oblast participativnosti, inkluzije i edukacije Lazar Jovanov izjavio je da će ove, takozvane „nulte godine“, akcenat biti na projektima kojima se planira podizanje infrastrukture i participacije građana kroz različite akcije i programe. Jedna od glavnih aktivnosti biće edukacija, pre svega, zaposlenih i menadžera u kulturi, stvaranje „kadra“ koji će maksimalno biti aktivan tokom 2021. godine, a plan je da posle te godine oni ostanu na raspolaganju gradu kao svojevrsni legat projekta „Novi Sad 2021“.

Milica Rašković, takođe deo stručnog tima za oblast participativnosti, inkluzije i edukacije, upoznala je učesnike radionice sa planom organizovanja tri takozvane kulturne stanice, odnosno tri nova, mala, kulturna centra na Novom naselju i Klisi, kao i u Sremskim Karlovcima do 2021. godine. Kako je najavila, prva kulturna stanica bi bila pokrenuta na Novom naselju. Drugi projekat koji će biti realizovan je „EPK karavan“, koji će obilaziti sve delove Novog Sada i okolna naselja kako bi kroz različite radionice, predstave, filmske projekcije, koncerte i druge programe podstakli sve sugrađane na participativnost, kao ključni segment projekta „Novi Sad 2021“.

Zanimljivo je da su se učesnici radionice veoma aktivno uključili u razgovor nesebično iznoseći svoje ideje i predloge kako se što bolje pripremiti za 2021. godinu. Najviše se govorilo o tome kako kulturne programe približiti mladim ljudima i na koji način bi trebalo promovisati projekat „Novi Sad 2021“.

Radionica Deska Kreativna Evropa Srbija i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ održana je u Kongresnom centru Novosadskog sajma, za vreme održavanja Međunarodnog salona knjiga i Izložbe umetnosti „Art Ekspo“.

Ostavite odgovor