Sastanak zvaničnika Novog Sada sa predstavnicima nezavisne kulturne scene

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Uz učešće tima Novi Sad 2021, predstavnici Nezavisne kulturne scene Novog Sada sastali su se sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem i podelili sa njim izazove sa kojima su suočeni.

Kao osnovni problem, nezavisni “kulturnjaci” istakli su da ih državne i gradske institucije ne prepoznaju kao učesnike u kulturnoj sceni, što rezultira u nedostatku sredstava za nevladine organizacije u oblasti kulture, čime je njihov opstanak ugrožen.

Pripadnici nezavisne kulturne scene dodatno su istakli da je jedan od problema plaćanje kirije i režija udruženja, koja se mahom finansiraju iz projekata, a novcem od projekata to nije moglo da bude pokriveno. Član Gradske uprave za kulturu Dalibor Rožić istakao je da će novim pravilnikom koji sprema Gradska uprava za kulturu to biti promenjeno, pa će Grad i do 45 odsto novca za tekuće rashode i izdatke (odnosno za kiriju i račune) moći da finansira, što do sada nije bio slučaj.

Na sastanku je predloženo i da pripadnici nezavisne scene odrede na koji način bi trebalo da budu predstavljeni u novom umetničkom kvartu Novog Sada, Youth Creative Polis-u koji će se nalaziti na prostoru sadašnje Kineske četvrti u Novom Sadu.

Predstavnici nezavisnih udruženja i gradske vlasti složili su se da u narednom periodu treba raditi i na transparentnosti u dodeli sredstava u oblasti kulture, što je uostalom i jedan od ciljeva nedavno usvojene Kulturne strategije Novog Sada.

Rožić je obećao i da će jedan od članova Radne grupe koja će raditi na sprovođenju Kulturne strategije Novog Sada biti predstavnik nezavisne kulturne scene.

Ostavite odgovor