Састанак званичника Новог Сада са представницима независне културне сцене

Објављено у категорији: Вести

Уз учешће тима Нови Сад 2021, представници Независне културне сцене Новог Сада састали су се са чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем и поделили са њим изазове са којима су суочени.

Као основни проблем, независни “културњаци” истакли су да их државне и градске институције не препознају као учеснике у културној сцени, што резултира у недостатку средстава за невладине организације у области културе, чиме је њихов опстанак угрожен.

Припадници независне културне сцене додатно су истакли да је један од проблема плаћање кирије и режија удружења, која се махом финансирају из пројеката, а новцем од пројеката то није могло да буде покривено. Члан Градске управе за културу Далибор Рожић истакао је да ће новим правилником који спрема Градска управа за културу то бити промењено, па ће Град и до 45 одсто новца за текуће расходе и издатке (односно за кирију и рачуне) моћи да финансира, што до сада није био случај.

На састанку је предложено и да припадници независне сцене одреде на који начин би требало да буду представљени у новом уметничком кварту Новог Сада, Youth Creative Polis-u који ће се налазити на простору садашње Кинеске четврти у Новом Саду.

Представници независних удружења и градске власти сложили су се да у наредном периоду треба радити и на транспарентности у додели средстава у области културе, што је уосталом и један од циљева недавно усвојене Културне стратегије Новог Сада.

Рожић је обећао и да ће један од чланова Радне групе која ће радити на спровођењу Културне стратегије Новог Сада бити представник независне културне сцене.

Оставите одговор