„Пројекат 33“ – стратешко планирање рада установа културе у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“ Градска управа за културу и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама започели су у октобру „Пројекат 33 – Јачање капацитета установа културе у Новом Саду за стратешко планирање” који има за циљ да пружи професионалну едукацију и подршку запосленима у установама културе у Новом Саду за партиципативну и колаборативну израду стратешких планова својих установа и тиме допринесе већој партиципативности и већем учешћу грађана и грађанки у јавном културном животу.

Програм који се реализује из недеље у недељу представља комбинацију едукативних и менторских садржаја које Унеско катедра Универзитета уметности ставља на располагање у виду савремене литературе, вежби, аналитичких алата, примера добре праксе и образаца за стратешко планирање у култури и уметности. Испред Унеско катедре Универзитета уметности пројекат воде Вишња Кисић, историчарка уметности, мастер културне политике и менаџмента, и доктор наука историје уметности и студија наслеђа и Горан Томка, културолог, доктор наука културе и медија, док су обоје предавачи на УНЕСКО катедри Универзитета уметности у Београду.

Пратећи Стратегију развоја културе града Новог Сада 2016-2026. „Пројекат 33“ омогућиће стратешко усмерење, бољу координацију и сарадњу установа културе и интерсекторско повезивање, али и квалитетнију припрему пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Пројекат је започео крајем октобра 2018. године и биће реализован фазно: прва фаза је едукација која ће трајати до средине децембра, затим следи фаза самосталног рада, да би у априлу започела трећа фаза тј. фаза менторства у којој ће свака установа добити по једног ментора који ће водити тимове кроз процес рада на изради плана. У лето 2019. године очекује се завршетак целокупног процеса и усвајање петогодишњих планова у установама културе.

Од почетка прве фазе реализоване су едукације на следеће теме:

Стратешке установе“ са гостујућим предавачем Лидијом Варбановом. Предавање је обухватило теме „Кључни светски развоји и правци у стратешком планирању установа културе“, „Промишљање идентитета и структуре установе кроз стратешко планирање“, „Промишљање улоге и позиције установе кроз стратешко планирање“.

Паскал Бониел Шалије специјалиста у области културне политике, предавачица и истраживачица из Лиона која је током 7 година била заменица градоначелника овог града, на едукацији „Сарадљиве установе“ говорила је на тему локалне, националне и интернационалне сарадње и важности успостављања професионалне мреже у култури на тлу Европе.

У оквиру едукације реализоване 6. новембра гостујући предавач била је Милена Драгићевић Шешић која је тада одржала предавање на тему „Аналитичке установе“: Стратешко мишљење у турбулентним околностима, анализа контекста и генеалошка анализа, алати и методе организационе и комуникационе анализе.

Током четвртог сусрета фокус је био на теми „Отворене установе„. Предраг Цветичанин, социолог културе и ванредни професор Универзитета уметности у Нишу говорио је о теми „Разумевање поља културне продукције и културне партиципације у Србији“. Горан Томка и Вишња Кисић, доценти на факултету за Спорт и Туризам ТИМС и предавачи на УНЕСКО катедри за културну политику и менаџмент одржали су сесије „Нови дијалози: плурализам и интеркултуралност у установама културе“ и „Разумевање јавне одговорности установа културе“, а Марија Вребалов, консултант за приступачност, представила је приручник и могућности сарадње у оквиру програма за подстицање приступачности који Фондација „Нови Сад 2021″ спроводи у наредном периоду.

Тема сусрета, одржаног 20. новембра била је „Одрживе установе“: Финансијска одрживост и методе прикупљања средстава, да би 27. новембра одржано предавање на тему „Установе са карактером“ са Миом Давид (архитекта, кустоскиња и доценткиња на Факултету техничких наука у Новом Саду, и бивша управница Културног центра Београд) која је говорила о културним установама за будућа времена и Иреном Ристић (психолошкиња и позоришна редитељка, професорка Факултета драмских уметности) чија су теме биле „Људски ресурси у установама културе“ и „Тимски рад и креативност у установама културе“.

Током наредог сусрета запосленима у установама културе обратиће се Лота Леквал, директорка Фолктеатра из Гетеборга, тема њеног предавања биће „Трансформативне установе„: „Стратешко реструктуирање установа”, „Верни себи – потрага за институционалним идентитетом”, „Реструктуирање кроз програмирање”.

 

Оставите одговор