Пројекат „2К+“: Каталин Ладик, Жолт Шереш и ансамбл „Студио 6“ наступају у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Пројекат „2К+“, перманентни антифестивал који се бави промоцијом уметничке музике 21. века, наставља са својим активностима и у 2019. години. Концерт ансамбла „Студио 6“, који ће бити изведен уз једно од најзанимљивијих имена југословенске авангарде Каталин Ладик као и мађарског музичара и композитора Жолта Шереша, одржаће се у петак, 15. фебруара у културној станици Свилара од 21 сат. Улаз је слободан.

Ансамбл „Студио 6“ овим поводом обележава сто година од рођења композитора и етномузиколога Ерна Кираља, а учесници – Ладик Каталин, Ричард Барет, Жолт Шереш, Ненад Марковић и Милана Зарић извешће целовечерњи програм састављен од Кираљевих графичких партитура, као и отворених сола за харфу, таблофон и цитрафон. Том приликом, публика ће премијерно чути и комад Ричарда Барета „Codex XXI“, инспирисан Кираљевом заоставштином.

Oво је само један у низу концерата који се реализују у оквиру пројекта „2К+“ чији је циљ представљање нових дела домаћих и страних аутора савремене класичне и савремене електронске музике. Пројекат, додатно, доприноси промоцији различитих ансамбала који ову музику изводе, а будуће активности укључиће и предавања и семинаре остварених уметника на пољу нове музике.

Пре концерта, учесници ће одржати краће предавање на тему Кирaљеве музике и њиховог појединачног и заједничког рада на њој.

У претходне три године, у оквиру пројекта „2К+“ наступили су  Дејвид Фенеси, Ђорђе Марковић, Пјер Бастијен, Јан Јелинек, Бурнт Фридман, Хајпер Дуо, Понтон дуо, Пост Индастриал бојс, Умбро, као и ансамбл „Down the Rabbit Hole“, „Пре-арт солисти“ и „Студио 6“. Српску премијеру доживело је преко 30 композиција, међу којима композиције Каије Саријахо, Еноа Попеа, Клауса Ланга, Мортона Фелдмана, Џона Лутера Адамса, Корнелијуса Карђуа, Дејвида Фенесија, Хозеа Марије Санчез-Ведруа, Ричарда Берета, Винка Глобокара као и неколицине домаћих аутора чије су композиције и писане за ову прилику. Такође, учествовало је преко 50 извођача на 13 концерата, а уприличена је и композиторска радионица Дејвида Фенесија као и предавање виолисте Димитриоса Полисоидиса.

Пројекат „2К+“ део је апликационе књиге којом је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ освојила ову престижну титулу и реализује га Културни центар Војводине „Милош Црњански“, уз њену подршку.

Оставите одговор