Programska linija „DanubiaNS“ intenzivira kulturnu saradnju u Dunavskom regionu

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized

Povodom Međunarodnog dana Dunava, 29. juna, Fondacija Novi Sad 2021 je organizovala je forum DanubiaNS na kojem su predstavljeni planovi za podsticanje kulturne saradnje i razmene znanja i iskustava u Dunavskom regionu.

Dunav je simbol kulturne, etničke, verske i jezičke raznovrsnosti današnje Evrope jer svojim tokom povezuje čak deset zemalja. Koliko je značajno povezivanje u ovom regionu govori podatak da se, sada već tradicionalno, svake godine, u drugom gradu na Dunavu, organizuju Dunavske konferencije o kulturi, kako je bilo i 2014. godine u Novom Sadu.

Projekat i strategiju saradnje u Dunavskom regionu DanubiaNS predstavili su dr Marton Meheš, menadžer za saradnju u Dunavskom regionu i Vuk Radulović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije Novi Sad 2021. U panel-diskusiji, koja je nakon uvoda usledila, učestvovali su i Vesna Latinović MA, direktorka galerije Bel Art i festivala Dunavski dijalozi i Klemens Bauder, dizajner, muzičar, urbanista i nekadašnji član tima projekta Linc 2009.

U okviru programske linije DanubiaNS u narednih pet godina realizovaće se niz različitih projekata iz oblasti kulture i umetnosti u saradnji sa kulturnim organizacijama i umetnicima iz čitavog Dunavskog regiona. Između ostalog, najavljena je i saradnja između Linca i Novog Sada, kao i pokretanje rezidencijalnog programa za umetnike Dunavskog regiona. Takođe, postoji i mogućnost da Novi Sad aktivno učestvuje u projektima u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Tokom foruma upućen je poziv ekspertima, organizacijama i pojednicima iz oblasti kulture i umetnosti na dijalog i zajednički rad kroz umrežavanje u Dunavskom regionu kako bi se intenziviralo povezivanje i kulturna razmena.

Program na brodu Zeppelin završen je kratkim videom novosadskog umetnika Dragana Vojvodića „Suprematistička tranzicija“ prikazanim na festivalu Dunavski dijalozi 2015. godine, i umetničkom akcijom „Suprematistička tranzicija“ ostvarenom tokom rezidencijalnog boravka u Bergenu 2016. godine. Time je započelo i obeležavanje stogodišnjice izlaganja Maljevičevog „Crnog kvadrata na beloj osnovi” koje će trajati sve do 2019. godine.

Ostavite odgovor