Приступачни веб-сајт представљен у Културном центру Руменка

Објављено у категорији: Вести

Препознајући важност унапређења приступачности информација, Културни центар Руменка у сарадњи са Домом за децу и омладину ометену у развоју „Ветерник“ израдио је приступачни веб сајт како би сви имали могућност да буду активно укључени у друштвена дешавања на пољу културе. Презентација је уприличена у Култуном центру у Руменки. Израда оваквог сајта реализована је кроз јавни конкурс за приступачност Фондације „Нови Сад 2021“.
Након презентације, отворена је изложба радова – „Иконе на свили“ (креативна радионица ДАР ) иза које стоје деце и млади са сметњама у развоју, као и особе са инвалидитетом удружења грађана „Љубав, вера, нада“. Уз ову, отворена је и изложба радова деце и младих Културног центра Руменка. Тим поводом, одржан је и концерт „Музика нас све спаја“ у оквиру фестивала „Hearts in harmony“ који се ове године одржава девети пут.
У оквиру јавног конкурса „Приступачност“ који је Фондација „Нови Сад 2021“ расписала прошле године подржано је укупно 6 пројеката установа културе у чијем је фокусу управо „приступачност“ и то у укупном износу од 4.373.500 динара.
Током 2019. Фондација ће наставити са програмима за унапређењe приступачности. Кроз пројекат „Доступна уметност“ биће организоване обуке из приступачности за раднике у организацијама културе. Реализоваће се истраживање културних навика особа са инвалидитетом, више изложби и радионица у оквиру платформе Друга Европа, као и конкурс за израду приступачних веб-сајтова установа културе.
Један од највећих проблема са којима се сусрећу глуве и наглуве особе, слепи и слабовиди јесу комуникацијске препреке на које свакодневно наилазе у својој заједници. Немогућност информисања, стицања знања и вештина, активна укљученост доводи до њихове маргинализације, искључености те и опадања квалитета живота.
Управо реализацијом конкурса за приступачност, Фондација „Нови Сад 2021“ омогућава да сви имају једнако право да буду информисани те и да та могућност не буде привилегија, већ право.

Оставите одговор