Prezentacija projekta “Novi Sad 2021” na regionalnoj književnoj konferenciji “Book Talk”

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novi Sad će po drugi put ugostiti najpriznatije regionalne autore na Book Talk 2016 konferenciji koja će se održati 1. i 2. septembra u Spomen-zbici Pavla Beljanskog. U okviru ove važne manifestacije u petak, 2. septembra tačno u podne, predsednik organizacionog odbora Novi Sad 2021, Nemanja Milenković, predstaviće koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine pod sloganom „Za nove mostove“, tzv. „Bid Book“.

Grad Novi Sad kandidat je za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, kada će ona prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije, dok će se pobednik znati već u oktobru mesecu. U samoj završnici procesa kandidature, koja je realizovana uz podršku EXIT fondacije, Novi Sad će još jednom pokazati da je istinska kulturna prestonica raznovrsnim sadržajima koji će u skladu s programskim konceptom kandidature, „Za nove mostove“, odigrati u narednih nekoliko nedelja.

Jedan od tih događaja je i konferencija Book Talk, koji se tematski poklapa sa Novim “mostom”, koji obrađuje teme kulturnog nasleđa i gostoprimstva. Najuticajniji regionalni autori, Muharem Bazdulj, Svetlana Slapšak, Vladimir Arsenijević, Ante Tomić, Ivan Ivanji i mnogi mnogi drugi, u dva dana diskutovaće o najvažnijim temama na ovim prostorima. Više o konferenciji na linku: http://bit.ly/2aNRJO4.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Novi Sad 2021, kao platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada, ima za cilj da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja za koje se projekat Novi Sad 2021 zalaže. Više na http://novisad2021.rs/.

Ostavite odgovor