Preporuke od građana evropskih zemalja Evropskoj komisiji

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Kakva je budućnost Evrope? Šta su njeni problemi? Kako bi oni trebalo da se reše? Na ta i druga pitanja odgovorilo je na hiljade građana evropskih zemalja, a njihovi odgovori, pretočeni su u „Belu knjigu za budućnost Evrope“ koja je upućena Evropskoj komisiji.
Knjiga preporuka proizašla je iz projekta SPACE koji je pokrenut zbog problema nedovoljnog uključivanja građana u demokratske procese Evropske unije, što je zaključeno nakon svakih evropskih izbora.
Čitav projekat zasnovan je na susretima sa građanima različitih profila, anketiranjem, debatom i istraživanjem van institucija, to jest na ulici.
Tokom dve godine, održano je 35 uličnih debata u nekoliko gradova Evrope: Tiđano i Leće u Italiji, Trebnje u Sloveniji, Hios u Grčkoj, Kluž i Sanpaul u Rumuniji, Talin u Estoniji, Beč u Austriji, Pula i Poreč u Hrvatskoj, Orlean i Marselj u Francuskoj, kao i u Novom Sadu, s obzirom na to da je Srbija u procesu za ulazak u Evropsku uniju.
Bela knjiga za budućnost Evrope nije politični program, već izraz različitih mišljenja građana Evrope kada je reč o zajedničkoj budućnosti. Sadrži preporuke koje pripadaju jedino građanima koji su ih izrazili.
Partner na projektu bio je i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a kod nas su održane tri debate.

Ostavite odgovor