Представници Фондације „Нови Сад 2021“ у Осијеку на фестивалу „Дани Јулија Книфера“

Објављено у категорији: Вести

У оквиру фестивала „Дани Јулија Книфера 2019“, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ представила се у Осијеку са темом „Нови модели укључивања грађана у програме културе“. Овом приликом, Милица Рашковић и Милица Вукадиновић из Фондације говориле су о приступачности и важности блиских контаката са грађанима јер су то су најважнији предуслови за активирање друштва. Висок ниво учешћа грађана у културним активностима може знатно допринети стварању проактивних заједница у којима су сви појединци једнако вредновани и укључени.

Друштвене промене које покреће пројекат Европска престоница културе су разноврсне и такође зависе од специфичног локалног контекста, а крећу се од развоја нове публике, преко промене идентитета и саморазумевања одређене друштвене заједнице, умрежавања и изградње партнерства између јавног, цивилног и приватног сектора до децентрализације културе и активирања пасивног грађанства.

Циљ фестивала „Дана Јулија Книфера 2019” је представити граду Осијеку уметника Јулија Книфера и интердисциплинарност у уметности и култури. Овакав концепт произлази из идеје посматрања Јулија Книфера као уметника 20. и 21. века, што је отворило могућност презентовања граду широког спектра уметничких догађања. Четврти „Дани Јулија Книфера”, ове године биће у организацији Свеучилишта у Осијеку, Академије за умјетност и културу у Осијеку, Одсјека за културу, медије и менаџмент и Одсјека за глазбену умјетност.

Оставите одговор