Представљен веб-портал културних дешавања „КултТура“

Објављено у категорији: Вести

Јединствени календар догађања, на један „клик“ од суграђана

 

IMG_6009Пројекат “КултТура”, који представља јединствени веб-портал културних догађаја на територији Града Новог Сада, званично је почео са радом 15. марта, а јавности је представљен на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Ово је један од пројеката на путу до титуле Европска престоница културе 2021, а идеја је била да се креира интернет платформа која представља регистар културних дешавања у Новом Саду, ради њихове боље промоције и доступности. Портал је јединствен, јер Нови Сад до сада није имао „календар“ културних дешавања, модеран је и биће од велике помоћи свим суграђанима.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић рекао је да овај портал јако важна ствар у култури Новог Сада, нешто што многи градови у овом тренутку немају, а што ће, свакако, помоћи намерама актуелне градске власти да културу и квалитет културног живота у граду подигне на виши ниво.

– Добили смо један прави регистар о културном дешавањима у граду, путем кога ће град Нови Сад учинити културу приступачном свим суграђанима, што је и интенција свих нас који радимо у култури. Позивам све оне који раде у култури да се одазову позиву и да се укључе у рад овог информатора, како би суграђани били благовремено обавештени о догађајима који организују. Тако ћемо показати и колико је Нови Сад културолошки развијен, и да мало који град има толико манифестација као Нови Сад. Са правом можемо рећи да је наш град један од најбогатијих градова када говоримо о културном дешавањима у Србији – нагласио је Вученовић.
Председник Организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, др Андреј Фајгељ истакао је да су ову платформу тражили суграђани, па је због тога и задовољство представити је. Сада, како је додао, остаје само да је Новосађани попуњавају и користе.

– Има већ више од две године како смо позвали све да заједно постанемо Европска престоница културе 2021. године. Кроз низ партиципативних догађаја које смо организовали, приметили смо да се једна ствар издвојила. То је потреба да бројни културни догађаји нашег града, бројне установе, активизми појединаца, треба да буду на једном месту. Управо због тога што се раније дешавало да људи желе да одлазе на одређена догађања, а да нису знали да се дешава нешто што их баш занима. Једна од првих ствари које су грађани и представници сттручне јавности приметили је да нам је потребно да имамо заједничку платформу, календар, културних догађаја. Ми смо суграђане послушали шта су рекли, рекли смо урадићемо и урадили смо-нагласио је Фајгељ.

Представници Културног центра „Утопиа“ Милош Милић и Марко Симић рекли су да је њихов Центар релативно нов пројекат и да они желе да се баве културом уопштено, па су осим музичких дешавања у рад „Утопие“ укључене и представе, пројекције филмове, трибине, и остало. Они сматрају да је неопходно да Нови Сад као једна од културних престоница наше земље има централизовано место за проналежење информација о дешавањима у граду. Такође, они кажу да је сарадња између приватног и државног сектора у култури, по њима, неопходна.

Портал је уједно и бесплатан сервис за цео културни јавни и приватни сектор у граду. На сајту постоји филтер претраживање културних дешавања по датуму, категоријама (изложбе, концерти, филмови, представе, фестивали и манифестације, промоције и предавања, радионице) и локацијама (назив, адреса, контакт мејл и телефон, веб-сајт или Фејсбук страница). Такође, корисници портала могу сами да додају културна дешавања у граду. Ускоро ће бити доступна и андроид апликација. Културна дешавања могу да се прегледају на српском (ћирилица и латиница) и енглеском језику, тако да су доступна и страним туристима, а сви корисници имају транспарентан и јасан преглед културних дешавања у Новом Саду.

Оставите одговор