Predstavljanje galerije Matice srpske u San Sebastijanu i Tolosi

Objavljeno u kategoriji: Vesti
galerija-matice-srpske-jpg_660x330

Galerija Matice srpske, jedan od nominovanih kandidata za nagradu Evropski muzej godine 2016 (EMYA 2016) predstavila se u Tolosi i San Sebastijanu (Španija)  od 7. do 9. aprila 2016. godine i primila Zahvalnicu za vredna dostignuća u podizanju kvaliteta muzeja. Najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija se tako predstavila u sadašnjoj Evropskoj prestonici kulture San Sebastijanu i pokazala da Novi Sad opravdano nosi epitet „Srpska Atina“. To je bila jedinstvena prilika da se evropska publika upozna sa radom Matice srpske te da vidi na koji način Novosađani neguju i razvijaju kulturu.

Naime, EMYA se punih 39 godina zalaže za kvalitet, kreativnost i inovativnost muzeja, okuplja male, srednje i velike muzeje koji imaju jednu zajedničku stvar – izvrsnost u radu. Svake godine više od 200 učesnika dolazi iz čitave Evrope. Ove godine je u konkurenciji za prestižne godišnje nagrade i titulu Evropski muzej godine bilo 49 kandidata iz 24 zemlje. Kroz inspirativne priče, arhitekturu zgrada i inovativna rešenja u cilju da svoje kolekcije učine reprezentativnim i uključivanjem različite publike, kandidovani muzeji i galerije predstavljaju širok spektar kolekcija i pristupa u njihovoj interpretaciji, kao i u aktivnostima koje su usmerene ka posetiocima. Ovi susreti su prilika da se kroz radionice, panele i razgovore sa kandidatima, muzealci upoznaju, razgovaraju o stavovima, temama i pitanjima vezanim za muzej i razmenjuju svoja iskustva i primere dobre prakse.

Glavni program EMYA 2016 odvijao se u TOPIC (Tolosa`s Internatonal Puppet Center) u Tolosi. Galerija je imala tu čast i zadovoljstvo da nastupi prva i da svojom prezentacijm otvori program. Mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i msr Snežana Mišić, programski direktor su u prvoj sesiji koju je vodio Jan Geršov (Jan Gerchow), sudija EMYA iz Nemačke, predstavile Galeriju, njen rad i rezultate na adaptaciji prostora i najavile završetak decenijskog kontinuiranog rada obnovom fasade koja će biti realizovana u 2016. godini. Takođe, kao važne segmente rada predstavile su kolekciju i stalnu postavku Galerije i aktivnosti u domenu razvoja publike.

Glavna nagrada Evropski muzej godine (EMYA) dodeljuje se muzeju koji privlači publiku i zadovoljava posetioce jedinstvenom atmosferom, zanimljivom interpretacijom i prezentacijom ekponata, i kreativnim pristupom obrazovanju, pri čemu je posebna pažnja na društvenoj odgovornosti. Nagradu Evropski muzej godine 2016 dobio je POLIN: Muzej istorije poljskih Jevreja / POLIN: Museum of the History of Polish Jews, Varšava (Poljska). Nagrada je skulptura Jaje Henri Mura, koja će u Muzeju biti narednih godinu dana kada će biti predata novom dobitniku.

Dodela nagrada je održana 9. aprila u San Sebastijanu. Ovogodišnja ceremonija je bila obeležena sećanjem na Keneta Hadsona, osnivača EMYA i EMF.

Ostavite odgovor