Ministar kulture pozvao kulturne ustanove iz cele zemlje da se priključe projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“: Sada je vreme

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ organizovali su u Klubu poslanika u Beogradu prezentaciju projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ namenjenu predstavnicima institucija kulture širom Srbije. Cilj skupa bio je upoznavanje rukovodilaca kulturnih ustanova sa načinima i mogućnostima uključivanja u ovaj projekat od nacionalnog značaja, kako bi se u godini titule Evropske prestonice kulture kulturno nasleđe Srbije predstavilo na najbolji način domaćoj i svetskoj javnosti.

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, naglasio je važnost ove laskave titule za kulturu Srbije i prikazivanje njenog raskošnog pejzaža čitavom svetu.
„Evropska prestonica kulture je prava pozornica kulture gde će se pojaviti sve što u srpskoj kulturi vredi, a na nama je da to iskoristimo kao jedan od ključnih, magistralnih momenata za predstavljanje kulturnog blaga naše zemlje“ izjavio je ministar.

Pohvaljujući dosadašnje napore i dostignuća „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u realizaciji ovog projekta, on je naglasio da će, uključivanjem u programe, institucije kulture biti u prilici da prikažu svoje kapacitete i kulturni potencijal različitoj i nesumnjivo velikoj publici koja će posetiti Novi Sad, ali je istakao da za to nije ostalo mnogo vremena.

„Zato je potrebno što pre krenuti u vrlo ozbiljne razgovore, pregovore i organizaciju. Sada je vreme i što se tiče odabira manifestacija, izložbi, glavnih i pratećih programa, kako bismo 2021. godinu dočekali spremno“ – istakao je Vukosavljević i pozvao kulturne ustanove na intezivnu saradnju sa Fondacijom.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković, naglasio je da je najvažnije da se projekat realizuje zajedničkim snagama, jer sinergija doprinosi i povećanju vidljivosti samih institucija i programa, ali i stvaranju nove publike, kao i poboljšanju sveukupnog kulturnog imidža zemlje.

„Ukoliko uspemo da ovo uradimo u zajedničkoj sinergiji biće dobrobiti za sve nas na dugoročnom nivou. Ovim projektom ćemo ponovo pokazati koliko je kultura motor i pokretač jednog društva“ rekao je Milenković.

Okupljenim rukovodiocima institucija kulture i kulturnim radnicima obratili su se i v.d. pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju u oblasti kulture i umetnosti, Asja Drača Muntean, predsednica Upravnog odbora „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Direkcije programa „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Dušan Kaličanin i rukovodilac Sektora kustosa, dr Lazar Jovanov. Oni su detaljno predstavili misiju, viziju, strukturu projekta, programsku koncepciju i dosadašnja postignuća, ali i načine uključivanja ustanova kulture u buduće programe.

Posebno je naglašena spremnost tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ da pruži pomoć ustanovama kulture u realizaciji programa i projekata, kao i u međusobnom povezivanju, ali i povezivanju sa kulturnim institucijama širom Evrope.

Učesnici skupa su se složili da Srbija ima šta i kome da pokaže 2021. godine, kada će čitava zemlja biti pod reflektorima domaće i svetske javnosti. Ovo su sada ključne godine za dugoročno podizanje kulturnih kapaciteta svih ustanova – zaključeno je na skupu.

Ostavite odgovor