Министар културе позвао културне установе из целе земље да се прикључе пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“: Сада је време

Објављено у категорији: Вести

Министарство културе и информисања Републике Србије и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ организовали су у Клубу посланика у Београду презентацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ намењену представницима институција културе широм Србије. Циљ скупа био је упознавање руководилаца културних установа са начинима и могућностима укључивања у овај пројекат од националног значаја, како би се у години титуле Европске престонице културе културно наслеђе Србије представило на најбољи начин домаћој и светској јавности.

Министар културе и информисања, Владан Вукосављевић, нагласио је важност ове ласкаве титуле за културу Србије и приказивање њеног раскошног пејзажа читавом свету.
„Европска престоница културе је права позорница културе где ће се појавити све што у српској култури вреди, а на нама је да то искористимо као један од кључних, магистралних момената за представљање културног блага наше земље“ изјавио је министар.

Похваљујући досадашње напоре и достигнућа „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у реализацији овог пројекта, он је нагласио да ће, укључивањем у програме, институције културе бити у прилици да прикажу своје капацитете и културни потенцијал различитој и несумњиво великој публици која ће посетити Нови Сад, али је истакао да за то није остало много времена.

„Зато је потребно што пре кренути у врло озбиљне разговоре, преговоре и организацију. Сада је време и што се тиче одабира манифестација, изложби, главних и пратећих програма, како бисмо 2021. годину дочекали спремно“ – истакао је Вукосављевић и позвао културне установе на интезивну сарадњу са Фондацијом.

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић, нагласио је да је најважније да се пројекат реализује заједничким снагама, јер синергија доприноси и повећању видљивости самих институција и програма, али и стварању нове публике, као и побољшању свеукупног културног имиџа земље.

„Уколико успемо да ово урадимо у заједничкој синергији биће добробити за све нас на дугорочном нивоу. Овим пројектом ћемо поново показати колико је култура мотор и покретач једног друштва“ рекао је Миленковић.

Окупљеним руководиоцима институција културе и културним радницима обратили су се и в.д. помоћника министра за међународну сарадњу у области културе и уметности, Асја Драча Мунтеан, председница Управног одбора „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Тијана Палковљевић Бугарски, директор Дирекције програма „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Душан Каличанин и руководилац Сектора кустоса, др Лазар Јованов. Они су детаљно представили мисију, визију, структуру пројекта, програмску концепцију и досадашња постигнућа, али и начине укључивања установа културе у будуће програме.

Посебно је наглашена спремност тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ да пружи помоћ установама културе у реализацији програма и пројеката, као и у међусобном повезивању, али и повезивању са културним институцијама широм Европе.

Учесници скупа су се сложили да Србија има шта и коме да покаже 2021. године, када ће читава земља бити под рефлекторима домаће и светске јавности. Ово су сада кључне године за дугорочно подизање културних капацитета свих установа – закључено је на скупу.

Оставите одговор