Представници амбасада у Србији пружили подршку пројекту Нови Сад 2021

Објављено у категорији: Вести

Чланови Организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 и Вук Радуловић, Менаџер за међународну сарадњу и комуникацију пројекта Нови Сад 2021, у сарадњи са Европским покретом у Србији, организовали су јуче радни састанак са представницима неколико европских земаља, чији су градови понели ласкаву титулу европске престонице културе, поводом представљања новосадске кандидатуре.

Састанак је одржан са Горданом Маркотићем, Амбасадором Хрватске у Србији, Сабине Кројсенбрунер (Sabine Kroissenbrunner), Опуномоћеном министарком и заменицом Шефа мисије Аустрије у Србији, Дагмар Репчековом, амбасадорком Словачке у Србији, као и Норбертом Бекманом – Диеркес (Norbert Beckmann – Dierkes), директором представништва ,,Konrad Adenauer Stiftung“.

image3

Циљ сусрета био је добијање подршке представника земаља чланица Европске уније и представљање финалне апликације, коју је Град Нови Сад недавно предао.

Немања Миленковић је уваженим гостима представио концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе ,,За нове мостове”, као и достигнућа и изазове са којима су се сусрели у процесу апликације, док је Вук Радуловић истакао снажну европску димензију пројекта и апликације која је почетком септембра предата Бриселу.

Представници амбасада су на састанку подржали кандидатуру Новог Сада, али и разменили искуства, а она су још вреднија због чињенице да долазе из држава чији су градови били европске престонице културе.

image4

У процесу кандидатуре веома је битна подршка Аустрије, али и искуство њених градова, с обзиром на то да су два пута били носиоци те ласкаве титуле: Грац 2003. и Линц 2009. године. Гђа Сабине Кројсенбрунер истакла је да је кандидатура значајна као изазов јер доводи до иницијативе и партиципације, подстичући на то да се развијају стратегије за развој, не само да би се стекли услови за статус европске престонице културе, већ и изнад тога: ,,Важно је да се не припрема само за једну годину, у овом случају 2021. већ и за сваку другу, те да се планира дугорочно и да се улаже у будућност.”

Порука свих представника амбасада је да би Нови Сад добијањем ове титуле доживео трајну трансформацију, а несебична подршка не долази само од високих званичника, већ и од Новосађана који непогрешиво умеју да препознају значај културе и који осећају да су њен део.

Оставите одговор