Predstavnici ambasada u Srbiji pružili podršku projektu Novi Sad 2021

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Članovi Organizacionog odbora projekta Novi Sad 2021, Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 i Vuk Radulović, Menadžer za međunarodnu saradnju i komunikaciju projekta Novi Sad 2021, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, organizovali su juče radni sastanak sa predstavnicima nekoliko evropskih zemalja, čiji su gradovi poneli laskavu titulu evropske prestonice kulture, povodom predstavljanja novosadske kandidature.

Sastanak je održan sa Gordanom Markotićem, Ambasadorom Hrvatske u Srbiji, Sabine Krojsenbruner (Sabine Kroissenbrunner), Opunomoćenom ministarkom i zamenicom Šefa misije Austrije u Srbiji, Dagmar Repčekovom, ambasadorkom Slovačke u Srbiji, kao i Norbertom Bekmanom – Dierkes (Norbert Beckmann – Dierkes), direktorom predstavništva ,,Konrad Adenauer Stiftung“.

image3

Cilj susreta bio je dobijanje podrške predstavnika zemalja članica Evropske unije i predstavljanje finalne aplikacije, koju je Grad Novi Sad nedavno predao.

Nemanja Milenković je uvaženim gostima predstavio koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture ,,Za nove mostove”, kao i dostignuća i izazove sa kojima su se susreli u procesu aplikacije, dok je Vuk Radulović istakao snažnu evropsku dimenziju projekta i aplikacije koja je početkom septembra predata Briselu.

Predstavnici ambasada su na sastanku podržali kandidaturu Novog Sada, ali i razmenili iskustva, a ona su još vrednija zbog činjenice da dolaze iz država čiji su gradovi bili evropske prestonice kulture.

image4

U procesu kandidature veoma je bitna podrška Austrije, ali i iskustvo njenih gradova, s obzirom na to da su dva puta bili nosioci te laskave titule: Grac 2003. i Linc 2009. godine. Gđa Sabine Krojsenbruner istakla je da je kandidatura značajna kao izazov jer dovodi do inicijative i participacije, podstičući na to da se razvijaju strategije za razvoj, ne samo da bi se stekli uslovi za status evropske prestonice kulture, već i iznad toga: ,,Važno je da se ne priprema samo za jednu godinu, u ovom slučaju 2021. već i za svaku drugu, te da se planira dugoročno i da se ulaže u budućnost.”

Poruka svih predstavnika ambasada je da bi Novi Sad dobijanjem ove titule doživeo trajnu transformaciju, a nesebična podrška ne dolazi samo od visokih zvaničnika, već i od Novosađana koji nepogrešivo umeju da prepoznaju značaj kulture i koji osećaju da su njen deo.

Ostavite odgovor