Pozitivne ocene i preporuke Panela eksperata Evropske komisije o napretku u realizaciji projekta „Novi Sad 2021“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nakon što je Panelu eksperata Evropske komisije prezentovan izveštaj o radu na realizaciji projekta Novi Sad 2021 EPK, stigla je i povratna informacija – ocena o napretku, koja sadrži preporuke, savete i smernice za unapređenje rada i dalju izgradnju kulturnih kapaciteta Novog Sada.

Istog dana kada su zvanično objavljene pohvale i preporuke Panela eksperata, predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021“ izvestili su o tome stručnu javnost na Forumu kulture odgovarajući na njihova  pitanja.

Još od procesa kandidature, verujemo da ovaj projekat pripada svim Novosađanima, dok je tim Fondacije delegiran da ga realizuje. Otuda i želja, iako ne i obaveza, da se javnosti prezentuju rezultati rada i preporuke komisije, baš na Forumu kulture, koji je i sam doprineo razvoju kulture dijaloga. Na ovaj način naglašavamo i značaj sačinjene Strategije razvoja kulture i pratećeg akcionog plana, jer su sve to procesi promena koje smo započeli sa osvajanjem titule evropske prestonice kulture’’, istakao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“. Milenković je dodao i da smo sa 60 preporuka nakon usvajanja pobedničke aplikacije  formulara, posle prvog izveštaja o radu došli na samo 12 preporuka za dalji razvoj projekta u saradnji sa Evropskom komisijom. 

Panel je pozdravio napredak projekta „Novi Sad 2021“, od osvajanja titule do danas, naglasivši da su izgrađeni snažni temelji koji su suštinski važni za realizaciju ovako važnog i složenog projekta. Osnivanje Fondacije, stabilan finansijski okvir, izgradnja kulture dijaloga i učešća građana, dobar razvoj infrastrukture, kao i formiranje servisa volontera, samo su neki od vidljivih koraka koje su panelisti Evropske komisije pozitivno ocenili. 

Vuk Radulović, šef Sektora međunarodne saradnje u Fondaciji, objasnio je da se preporuke najviše odnose na razvoj programa: „ Ono što nam predstoji jeste još preciznije definisanje programa, što se i očekuje od novoizabranog programskog i umetničkog direktora’’. Radulović je zatim ukratko izneo preporuke koje su se odnosile na: povezivanje različitih institucija – međusektorsku saradnju, uključivanje što većeg broja aktera kulture u realizaciju projekta i rad na razvoju publike; saradnju sa Univerzitetom i školama u Novom Sadu; još snažnije povećanje vidljivosti i razumevanja projekata, kao i razvoja kriterijuma usmerenih ka selekciji projekata za realizaciju. Naglašeno je i da je potreban dalji razvoj evropske dimenzije programa, koji podrazumeva široku viziju u pogledu različitih partnera, metoda i razmena. Ovo se najviše očekuje kroz saradnju sa ostalim gradovima prestonicama u regiji.

Lazar Jovanov šef Sektora za participaciju i edukaciju, predstavio je rezultate započete komunikacije sa institucijama kulture i najavio dinamiku aktivnosti usmerenih na podizanje kapaciteta, izražavajući zadovoljstvo njihovom spremnošću za saradnju.

Ovo je prvi od tri monitoring panela koji će biti održani u cilju daljeg razvoja i ocene napretka realizacije projekta „Novi Sad 2021“.

Na sajtu Fondacije www.novisad2021.rs možete pogledati sva relevantna dokumenta:

  1. Izveštaj o radu na projektu Fondacije Novi Sad 2021 na engleskom jeziku
  2. Ocena panela – Monitoring izveštaj o napretku projekta na srpskom jeziku*
  3. Ocena panela – Monitoring izveštaj o napretku projekta na engleskom jeziku

* Prevod je za potrebe povećanja transparentnosti i obaveštavanja lokalne javnosti, izvršila interna prevodilačka služba Fondacije, i ovo nije zvanični prevod dokumenta.

Ostavite odgovor