Позитивне оцене и препоруке Панела експерата Европске комисије о напретку у реализацији пројекта „Нови Сад 2021“

Објављено у категорији: Вести

Након што је Панелу експерата Европске комисије презентован извештај о раду на реализацији пројекта Нови Сад 2021 ЕПК, стигла је и повратна информација – оцена о напретку, која садржи препоруке, савете и смернице за унапређење рада и даљу изградњу културних капацитета Новог Сада.

Истог дана када су званично објављене похвале и препоруке Панела експерата, представници Фондације „Нови Сад 2021“ известили су о томе стручну јавност на Форуму културе одговарајући на њихова  питања.

Још од процеса кандидатуре, верујемо да овај пројекат припада свим Новосађанима, док је тим Фондације делегиран да га реализује. Отуда и жеља, иако не и обавеза, да се јавности презентују резултати рада и препоруке комисије, баш на Форуму културе, који је и сам допринео развоју културе дијалога. На овај начин наглашавамо и значај сачињене Стратегије развоја културе и пратећег акционог плана, јер су све то процеси промена које смо започели са освајањем титуле европске престонице културе’’, истакао је Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021“. Миленковић је додао и да смо са 60 препорука након усвајања победничке апликације  формулара, после првог извештаја о раду дошли на само 12 препорука за даљи развој пројекта у сарадњи са Европском комисијом. 

Панел је поздравио напредак пројекта „Нови Сад 2021“, од освајања титуле до данас, нагласивши да су изграђени снажни темељи који су суштински важни за реализацију овако важног и сложеног пројекта. Оснивање Фондације, стабилан финансијски оквир, изградња културе дијалога и учешћа грађана, добар развој инфраструктуре, као и формирање сервиса волонтера, само су неки од видљивих корака које су панелисти Европске комисије позитивно оценили. 

Вук Радуловић, шеф Сектора међународне сарадње у Фондацији, објаснио је да се препоруке највише односе на развој програма: „ Оно што нам предстоји јесте још прецизније дефинисање програма, што се и очекује од новоизабраног програмског и уметничког директора’’. Радуловић је затим укратко изнео препоруке које су се односиле на: повезивање различитих институција – међусекторску сарадњу, укључивање што већег броја актера културе у реализацију пројекта и рад на развоју публике; сарадњу са Универзитетом и школама у Новом Саду; још снажније повећање видљивости и разумевања пројеката, као и развоја критеријума усмерених ка селекцији пројеката за реализацију. Наглашено је и да је потребан даљи развој европске димензије програма, који подразумева широку визију у погледу различитих партнера, метода и размена. Ово се највише очекује кроз сарадњу са осталим градовима престоницама у регији.

Лазар Јованов шеф Сектора за партиципацију и едукацију, представио је резултате започете комуникације са институцијама културе и најавио динамику активности усмерених на подизање капацитета, изражавајући задовољство њиховом спремношћу за сарадњу.

Ово је први од три мониторинг панела који ће бити одржани у циљу даљег развоја и оцене напретка реализације пројекта „Нови Сад 2021“.

На сајту Фондације www.novisad2021.rs можете погледати сва релевантна документа:

  1. Извештај о раду на пројекту Фондације Нови Сад 2021 на енглеском језику
  2. Оцена панела – Мониторинг извештај о напретку пројекта на српском језику*
  3. Оцена панела – Мониторинг извештај о напретку пројекта на енглеском језику

* Превод је за потребе повећања транспарентности и обавештавања локалне јавности, извршила интерна преводилачка служба Фондације, и ово није званични превод документа.

Оставите одговор