Podsticanjem kulture do transformacije društva

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Fondacija „Novi Sad 2021“ organizovala je još jedan sastanak u cilju podizanja kapaciteta, što je jedan od glavnih zadataka programskog mosta Nada koji se realizuje u prvoj godini projekta Novi Sad 2021. Sastanak je u Skupštini grada održan sa predstavnicima novosadskih mesnih zajednica.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković, dr Lazar Jovanov rukovodilac Sektora za participaciju, Milica Rašković viši stručni saradnik za participativne projekte, kao i Višnja Baćanović, diplomirana sociološkinja, predstavili su predstavnicima mesnih zajednica najznačajnije pojedinosti projekta Evropske prestonice kulture, a naglasak je bio na prezentovanju nekih od načina uključivanja građana u projekat. Oni su ukazali na potencijale koji kroz podsticanje kulture dovode do transformacije društva i posebno istakli važnost dijaloga sa građanima u tom procesu.

Bila je to dobra prilika da se još jednom predstave projekti kao što su Kulturne stanice, Sateliti i Urbani džepovi, koji imaju za cilj izmeštanje kulture i društvenih događaja iz užeg centra grada, formiranje novih mesta za okupljanje građana i podsticanje komunikacije kroz kreativno i društveno korisno angažovanje. U nameri da se što veći broj građana uključi u ove projekte biće pokrenuta i serija otvorenih razgovora pod nazivom Divan.

Predstavnicima novosadskih mesnih zajednica obratio se i Kristijan Potiron, stručni saradnik i savetnik, koji je takođe skrenuo pažnju na značaj potenciranja participacije i šansu za decentralizaciju kulture kroz angažovanje velikog broja mesnih zajednica što se pokazalo uspešnim kroz realizovane projekte u Košicama i Plzenju, takođe Evropskim prestonicama kulture 2013, odnosno 2015. godine.

Ovaj prvi u nizu takvih sastanaka završen je, kako je i bilo planirano, razmenom mišljenja i ideja predstavnika Fondacije i mesnih zajednica.

 

Ostavite odgovor