Podrška Stefana Milenkovića kandidaturi Novog Sada za kulturnu prestonicu Evrope

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Koncertom Stefana Milenkovića i ansambla „Camerata Academica” završava se program, pod radnim nazivom, „Za nove mostove – četiri dana kulture“ u cilju predstavljanja koncepta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

 

Kao pravi predstavnik elitne kulture, Stefan Milenković se odazvao pozivu tima „Novi Sad 2021“ koji priprema i realizuje kandidaturu Novog Sada za EPK 2021. da nastupi u Novom Sadu i tako klasičnu muziku, još više, na njemu svojstven način, približi Novosađanima i pošalje snažnu poruku celom svetu da Novi Sad zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture! Stefan Milenković nastupiće uz pratnju ansambla „Kamerata akademika” (Camerata Academica). Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti – pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Marka Miletića. Na programu će biti dela Mocarta, Tartinija i Mendelsona.

Iznoseći svoje impresije o orkestru „Kamerata akademika” naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan istakla je da „pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava jeste ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“.

Sa druge strane, svima je poznata priča o Stefanu Milenkoviću kao „čudu od deteta“, s karijerom započetom u petoj godini, kada je prvi put nastupio s orkestrom. Odavno međunarodno priznat i slavan, podjednako zbog svoje izuzetne izvođačke umetnosti i snažne privrženosti humanitarnom radu, violinista Stefan Milenković privukao je pažnju svetske javnosti kao desetogodišnjak. Nakon poziva tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana da svira u Beloj kući, usledili su nastupi pred sovjetskim čelnikom Mihailom Gorbačovim (u Beogradu) i papom Jovanom Pavlom II, da bi potom razvoj mladog umetnika išao blistavom uzlaznom putanjom. Jedan od retkih jubileja zabeležio je već u 16. godini, odsviravši u Meksiku svoj 1000. koncert.

Koncert za pamćenje, kakav se s pravom očekuje, Stefana Milenkovića i orkestra „Kamerata Akademika“ održaće se u četvrtak, 21. jula, u Katoličkoj porti. Početak je zakazan u 20 časova i 21 minut, a ulaz je besplatan.

Stefan Milenkovic

Organizator koncerta je kreativna ekipa „Novi Sad 2021“ uz pomoć u realizaciji od strane Kulturnog centra Novog Sada, Muzičke omladine Novog Sada i Udruženja STRADA, a uz punu podršku Grada Novog Sada.

Inače, program pod nazivom „Za nove mostove – četiri dana kulture“ pored promocije Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture ima za cilj i predstavljanje programskog koncepta kandidature kroz slogan „Za nove mostove“. Prethodna tri događaja – džez koncert u galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi, prvi koncert 100 simfoničara na otvorenom u Novom Sadu, nastup omladinskog orkestra VU-a iz Holandije u dvorištu Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i pozorišna predstava „Naše mesto“ na Brodu teatru – promovisala su po jedan koncepcijski „most“. Tako su, do sada, predstavljeni „most“ Sloboda koji promoviše kreativne industrije i mlade, „most“ Nada, kulturne kapacitete i javne prostore i „most“ Duga koji obuhvata teme konflikta i migracija. Koncertom Stefana Milenkovića i orkestra „Kamerata Akademika“ biće promovisan i poslednji, četvrti Novi „most“ koji prezentuje kulturno nasleđe i gostoprimstvo.

Stefan Milenković podržava kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Budi i Ti „Za nove mostove“.

Direktan prenos koncerta možete slušati na talasima Radio Novi Sad (FM 87.7) od 20:00 časova!

Ostavite odgovor