Podrška je važna – evropski umetnici i istaknute ličnosti stali uz projekat Novi Sad 2021!

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized

Delegacija projekta Novi Sad 2021, u sastavu: Nemanja Milenković, profesor istorije i master na menadžmentu u medijima; Darko Polić, doktor nauka arhitekture; Vesna Latinović, profesorka engleskog jezika; Milica Rašković, diplomirana pedagoškinja i master Rodnih studija sa specijalizacijom u omladinskom radu; Lazar Jovanov, doktor nauka o menadžmentu, umetnosti i medijima; Vuk Radulović, master prava; Momčilo Bajac, doktor filozofije i sociologije i Tijana Palkovljević Bugarski, doktor istorije umetnosti, veliki zaljubljenici u kulturu i ponosni Novosađani, otputovali su sinoć u Brisel da predstave finalnu aplikaciju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Odluka o tituli biće donesena u četvrtak, a u samom finalu izbora podršku kandidaturi, pored one najvažnije, od strane sugrađana, pružili su i eminentni umetnici evropskog i svetskog kalibra, od kojih poslednja u nizu Anica Dobra, srpska glumica koja je ostavila snažan trag u srpskoj i nemačkoj kinematografiji. Pored nje, glas za Novi Sad letos je dao i svetski poznat violinista iz Beograda, koji trenutno živi i radi u SAD, Stefan Milenković, a nedavno i Tomas Vlašiha, glumac iz popularne serije ,,Igra prestola” iz Njujorka.

U “navijačkom timu” projekta Novi Sad 2021 nalaze se i kompozitorka iz Njujorka, Aleksandra Vrebalov, ukrajinski novinar i pisac, Oleksander Vešelenji , potom i Raul Biltgen, glumac i pisac iz Luksemburga, Jana Navratova , stručnjak za teatar, ples i film iz Češke, Valter Pučogl – direktor projekta ,,Linc 2009 Evropska prestonica kulture” iz Austrije i prof. Dr Penka Angelova , menadžerka u kulturi i direktorka udruženja Elias Canetti Ruseu iz Bugarske.

Na impozantnom spisku nalaze se još i Florina Iris, književnica iz Rumunije, Čobanka Žuža Emeše, književnica iz Mađarske, Mihail Hvorecki – književnik Iz Slovačke, Dragana Kršenković Brković , književnica iz Crne Gore, Lea Jurišić , koreograf iz Slovenije, Konrad Glas, direktor Centralnog muzeja podunavskih Švaba iz Ulma, Gloria, princeza od Turna i Taksisa , umetnica i menadžerka iz Nemačke, poreklom iz nemačke kneževske porodice Turn i Taksis, potom i Krištof Husman, pozorišni stručnjak, menadžer Evropske dunavske akademije u Ulmu, Kornelijus Hel – novinar i književnik iz Austrije, Alfred Bradler, slikar i vajar iz Nemačke, Andreja Kopač , novinarka i stručnjak za moderni ples iz Slovenije, Antonio Flan, pisac, esejista i dramaturg iz Austrije, Karolj Meheš, književnik i savetnik projekta ,,Pečuj Evropska prestonica kulture 2010” iz Mađarske, Simon Lahner , direktor Kulturne četvrti Gornja Austrija iz Beča, Tomas Kinle, predsednik grupe CDU-Fraktion iz Ulma, Kristijan Fučer , književnik iz Beča i Buda Đerđ, prevodilac književnih dela na nemački, iz Budimpešte.

Konačno, među istaknutim ličnostima koje su podržale kandidaturu Novog Sada za evropsku prestonicu kulture nalaze se i Peter Langer, generalni koordinator Saveta dunavskih gradova i regija iz Ulma, Suzana Maje, direktorica umetničke škole za mlade iz Nemačke, Ditmar Hercog, fotograf iz Nemačke, Kinga Tot, pesnikinja i novinarka iz Mađarske, Eda Kriseova , književnca i novinarka iz Češke, Simon Nađ, slikar iz Berlina, Ursula Tučka, direktorka Metropoliten Art kluba iz Austrije, Daniel Banulesku, pesnik iz Bukurešta, Sebastian Rim, direktor Dunavskog festivala iz Ulma, kao i Valter Famler , novinar i kustos iz Beča.

Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada, izjavio je da je Novi Sad, zbog podrške koju je tokom kandidature stekao, već pobednik: “ Srce nam je puno što je čak trideset osam umetnika i istaknutih ličnosti iz evropskog i svetskog kulturnog života stalo uz nas u samom finišu kandidature. Hvala njima, ali i svima ostalima, a pre svega našim Novosađanima, koji su nas u toku ovog procesa savetovali, kritikovali i navijali. Novi Sad je oduvek bio i biće evropska prestonica kulture, a na nama je da verujemo da će to u četvrtak prepoznati i komisija iz Brisela”.

Ostavite odgovor