Подршка јавних предузећа пројекту „Нови Сад 2021”

Објављено у категорији: Вести

Европска престоница културе, поред значаја за развој културе једног града, доприноси и у сегментима развоју политике, економије, као и целокупног друштва. Отуда су свака подршка у промоцији културе и самог пројекта Нови Сад 2021 и више него драгоцени. После делатника из области културе, грађана, као и комерцијалних компанија које су подржале кандидатуру у неколико наврата, сада се прикључују и јавна предузећа.

Уступајући на коришћење свој простор, мурале, на гаражи код Српског народног позоришта, Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис” подржало је кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе.

14393795_10208016166737175_193544197_o

Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 истакао је да је институционална подршка кандидатури веома важна и да на овај начин јача и међусекторска сарадња: „Сами мурали су персонификације постављања културе у центар пажње, а све са жељом да нас она окружује и на несвакидашњим местима и просторима, али и актерима. Јуче је то био концерт 100 младих холандских музичара у дворишту Змај Јовине гимназије, Стефана Миленковића у Католичкој порти, Симфонијског оркестра у тржном центру, данас је то промоција пројекта „Нови Сад 2021” на муралима на паркингу у центру града, а већ сутра то може бити простор за представљање младих уметника. Верујем да једном дефинисани стандард сутра постаје наша свакодневница. Тиме култура, у најширем смислу, заиста постаје начин живота”.

Овим поводом директор ЈКП „Паркинг сервис“, Стеван Лугоња, изјавио је: „Обезбеђујући простор свим Новосађанима за уређеније функционисање нашег Града, желимо да у складу са својим могућностима, подржимо, и на свој начин обезбедимо, још истакнутије место нашег града на мапи Европе, надамо се и као будуће Европске престонице културе 2021. године. Жељно ишчекујући 13. октобар када ће бити донета коначна одлука, позивамо и све друге компаније јавно-приватног сектора да следе наш пример“.

14339215_10208016163537095_1613588864_o

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. Више на http://novisad2021.rs/.

Оставите одговор