Подршка из Европе Новом Саду – радни састанак представника пројекта ЕПК

Објављено у категорији: Вести, Извештаји

Потврда велике подршке коју Нови Сад има за кандидатуру за Европску престоницу културе 2021. године од бројних европских градова, очитовала се и у понедељак, 14. септембра ове године када је у Градској кући у Новом Саду одржан радни састанак на којем су, осим наших представника Вање Вученовића, члана Градског већа задуженог за културу, Душанке Манић, заменице председника Организационог одбора ЕПК Нови Сад 2021, Момчила Бајца, председника Програмског савета Нови Сад 2021, Синише Јокића, члана ОО ЕПК Нови Сад 2021, као и Радослава Петковића из Секретаријата за културу и јавно информисање Владе АП Војводине, присуствовали и Мартон Мехеш, уметнички директор Печуј ЕПК 2010, Петер Лангер, генерални координатор Савета дунавских градова и регија, Карољ Мехеш, начелник Жолнаи кварта у Печују, Овидију Драгоман, руководилац програмских активности Сибињ ЕПК 2007, Владимир Хам и Денис Амбруш, заменици градоначелника Осијека, Диана Донавел, руководилац Канцеларије за међународну сарадњу Града Темишвара, Мариан Матусак, менаџер у оквиру пројекта Кошице 2013 задужен за умрежавање и туризам, као и Џорџ Сарлис, ЕУ експерт и саветник за програме које финансира ЕУ, представник Лариса ЕПК 2021.

Представници седам европских градова који су протеклих година дали велику подршку Новом Саду на путу ка кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године посетили су Нови Сад, како би одржали још један радни састанак на којем су разменили знања и искуства пред Конференцију подунавских градова и регија у Бриселу која ће бити одржана 16. октобра, а на којој ће бити представљена и предата апликација за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. Након састанка, у Свечаној сали Градске куће одржана је конференција на којој је члан Градског већа за културу Вања Вученовић пожелео гостима добродошлицу и захвалио им се на подршци.

– Након четири године, дошли смо до краја процеса кандидатуре. Урадили смо много тога и верујем да ће наши напори уродити плодом и да ће Нови Сад 2021. године постати Европска престоница културе. У том послу помогле су нам новосадске установе културе, различита удружења и организације, медији, као и целокупна јавност и ово је прилика да им се на томе захвалимо – изјавио је Вања Вученовић додавши да посебну захвалност дугујемо нашим партнерима, градовима који су већ били Европска престонице културе или ће то тек постати.

– На састанку, са њиховим представницима установили смо да Нови Сад има озбиљне аргументе за ову престижну титулу и да је може освојити уколико настави путем који није лак, али који нам може донети бенефите у погледу свеукупног развоја нашег града – истакао је Вученовић.

Присутнима на конференцији обратио се и програмски директор кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021 Момчило Бајац, који је истакао да данашње генерације имају велику одговорност да учине све како би Нови Сад добио ову престижну титулу, управо због будућих генерација које ће за шест година понети ту титулу која ће Нови Сад у будућности учинити економски, туристички и културно још репрезентативнијим градом на европској мапи. Бајац се, такође, захвалио свима који су током четири године радили на овом пројекту.

Генерални координатор Савета дунавских градова и регија из Улма Петер Лангер, нагласио је да Нови Сад као мултиетничка и мултиконфесионална средина има добру сарадњу са Дунавским регионом. Такође, Лангер је истакао да Нови Сад који има живописну, али и болну историју, аутентичну архитектуру, богат културни и научни живот и грађане отвореног ума, треба да постане Европска престоница културе и настави свој урбани развој кроз културу. Он је пренео и подршку чувеног мађарског књижевника Ђерђа Конрада који се, такође, заузима да Нови Сад добије титулу Европске престонице културе.

Заменик градоначелника Осијека Владимир Хам рекао је да његов град који је предао апликацију за 2020. годину никада неће заборавити подршку коју му је пружио Нови Сад, и да Осијек подједнаком мером подржава и учиниће све да и Нови Сад понесе ову престижну титулу 2021. године.

Уметнички директор Печуј ЕПК 2010 Мартон Мехеш истакао је да богата уметничка сцена, ревитализација старих објеката и Кинеске четврти, али и учешће грађана у пројекту представљају добре адуте Новог Сада.

У Градској кући у Новом Саду, уз учешће представника културног живота Новог Сада, представљен је пројекат новосадског архитекте, академика Војислава Девића „Фундаментални и креативни потенцијали града Новог Сада“.

 

Оставите одговор