Почињу радови на обнови запуштене Кинеске четврти – будућег креативног центра

Објављено у категорији: Вести

У суботу, 14.4.2018. године, почели су дуго очекивани радови на обнови и ревитализацији старе индустријске зоне, такозване ,,Кинеске четврти’’ – будућег креативног омладинског полиса.

 

На темељима успостављене културе дијалога, изражене кроз низ јавних расправа које је у претходних годину дана организовала Фондација ,,Нови Сад 2021’’, на којима је дискутовано о теми ревитализације Кинеске четврти, донето је пет тачака развоја омладинско-креативног полиса. У суботу, 14.4.2018. године, започела је прва фаза радова која подразумева увођење неопходне комуналне инфраструктуре и уклањање небезбедних објеката. 

Нови Сад, као мало који град у региону, може да се похвали обновом и развојем своја два назначајнија објекта индустријског наслеђа у Новом Саду: старе Свиларе и некадашње фабрике тзв. Кинеске четврти. Новосађани с правом могу да буду утолико поноснији ако се зна да се они стављају на располагање култури и уметности и културним и креативним индустријама, а све на основу одлуке грађана и стручне јавности који су то подржали кроз истраживања, анкете, фокус групе и јавне расправе.

Сви корисници простора са трасе прве фазе радова, уз њихову сагласност и жеље, а уз помоћ Управе за имовину или самостално, обезбедили су привремене или трајне локације за свој даљи несметани рад. По окончању овог значајног улагања у комуналну инфраструктуру, у другој половини 2018. године очекује се и почетак радова на самој обнови и изградњи појединих објекта.

Радна група за капиталне иинфраструктурне пројекте европске престонице културе, уз подршку Савета за развој ,,Youth creative polisa’’, координисала је састанке надлежних предузећа, градских управа, као и представнике културно-уметничке продукције и услужних заната из тзв. Кинеске четврти, где су синхронизоване потребе, али и утврђени технички услови за извођење радова на системима комуналне инфраструктуре у тзв. Кинеској четврти.

,,Пројектанти који су на терену детаљно снимили ситуацију, због старости и девастираности објеката, саветовали су да се обавесте сви корисници пословних простора да ће услови за рад у предстојећем периоду бити небезбедни и отежани“, изнео је др Дарко Полић, председник Радне групе за капиталне и инфратруктурне порјекте. У складу са тим, корисницима простора скренута је пажњада ће безбедност бити угрожена, а приступ објектима ограничен. Како би се и преосталим савесним закупцима изашло у сусрет, биће расписан нови оглас за издавање простора у закуп. Тиме би се према њиховим потребама и могућностима нашла адекватна, привремена или трајна, замена пословног простора до почетка радова на изградњи, која је планирана за септембар 2018. године.

Прва фаза радова у 2018. и 2019. години обухвата изградњу комуналне инфраструктуре и уређење свих саобраћајних површина на Бул. Деспота Стефана, у северној зони тзв. Кинеске четврти и на саобраћајници између тзв. Кинеске четврти и студентских домова.

 

Оставите одговор