Počinju radovi na obnovi zapuštene Kineske četvrti – budućeg kreativnog centra

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U subotu, 14.4.2018. godine, počeli su dugo očekivani radovi na obnovi i revitalizaciji stare industrijske zone, takozvane ,,Kineske četvrti’’ – budućeg kreativnog omladinskog polisa.

 

Na temeljima uspostavljene kulture dijaloga, izražene kroz niz javnih rasprava koje je u prethodnih godinu dana organizovala Fondacija ,,Novi Sad 2021’’, na kojima je diskutovano o temi revitalizacije Kineske četvrti, doneto je pet tačaka razvoja omladinsko-kreativnog polisa. U subotu, 14.4.2018. godine, započela je prva faza radova koja podrazumeva uvođenje neophodne komunalne infrastrukture i uklanjanje nebezbednih objekata. 

Novi Sad, kao malo koji grad u regionu, može da se pohvali obnovom i razvojem svoja dva naznačajnija objekta industrijskog nasleđa u Novom Sadu: stare Svilare i nekadašnje fabrike tzv. Kineske četvrti. Novosađani s pravom mogu da budu utoliko ponosniji ako se zna da se oni stavljaju na raspolaganje kulturi i umetnosti i kulturnim i kreativnim industrijama, a sve na osnovu odluke građana i stručne javnosti koji su to podržali kroz istraživanja, ankete, fokus grupe i javne rasprave.

Svi korisnici prostora sa trase prve faze radova, uz njihovu saglasnost i želje, a uz pomoć Uprave za imovinu ili samostalno, obezbedili su privremene ili trajne lokacije za svoj dalji nesmetani rad. Po okončanju ovog značajnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, u drugoj polovini 2018. godine očekuje se i početak radova na samoj obnovi i izgradnji pojedinih objekta.

Radna grupa za kapitalne iinfrastrukturne projekte evropske prestonice kulture, uz podršku Saveta za razvoj ,,Youth creative polisa’’, koordinisala je sastanke nadležnih preduzeća, gradskih uprava, kao i predstavnike kulturno-umetničke produkcije i uslužnih zanata iz tzv. Kineske četvrti, gde su sinhronizovane potrebe, ali i utvrđeni tehnički uslovi za izvođenje radova na sistemima komunalne infrastrukture u tzv. Kineskoj četvrti.

,,Projektanti koji su na terenu detaljno snimili situaciju, zbog starosti i devastiranosti objekata, savetovali su da se obaveste svi korisnici poslovnih prostora da će uslovi za rad u predstojećem periodu biti nebezbedni i otežani“, izneo je dr Darko Polić, predsednik Radne grupe za kapitalne i infratrukturne porjekte. U skladu sa tim, korisnicima prostora skrenuta je pažnjada će bezbednost biti ugrožena, a pristup objektima ograničen. Kako bi se i preostalim savesnim zakupcima izašlo u susret, biće raspisan novi oglas za izdavanje prostora u zakup. Time bi se prema njihovim potrebama i mogućnostima našla adekvatna, privremena ili trajna, zamena poslovnog prostora do početka radova na izgradnji, koja je planirana za septembar 2018. godine.

Prva faza radova u 2018. i 2019. godini obuhvata izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bul. Despota Stefana, u severnoj zoni tzv. Kineske četvrti i na saobraćajnici između tzv. Kineske četvrti i studentskih domova.

 

Ostavite odgovor